cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Cehia – plan de 150 de măsuri ca să devină una dintre primele zece economii din UE până în 2040

9 octombrie, 2024

Noul ministru al Industriei și Comerțului din Cehia, Lukáš Vlček, a prezentat o strategie economică ambițioasă, cu scopul de a transforma țara într-una dintre primele 10 economii ale UE în funcție de PIB per capita până în 2040, scrie Euractiv.

Cehia are un PIB/capita de 91% din media UE în acest moment (la paritatea puterii de cumpărare), față de 80% din media UE România.
În 2023, PIB-ul pe cap de locuitor al Cehiei era estimat la aproximativ 27-28 de mii de euro. În România acesta era de 15-16 mii de euro.

După ce a experimentat o rată a inflației de 15,1% în 2022, a doua cea mai mare de la independența țării în 1993, și o rată de 10,7% în 2023, economia Cehiei dă semne de stabilizare, cu o scădere a inflației la nivelul de 2,2% în august 2024. Cu toate acestea, traseul său economic nu este lipsit de dificultăți, în condițiile în care și Cehia se confruntă cu provocări structurale de lungă durată.


„Republica Cehă s-a afirmat cu succes ca o economie de piață stabilă în cadrul Uniunii Europene”, a comentat Vlček, cu ocazia prezentării strategiei de transformare economică. „Acum, ne confruntăm cu o altă mare provocare: să avansăm economia cehă și să creăm condiții care vor aduce profituri mai mari”, a adăugat el.

150 de măsuri

Noua Strategie Economică, pe care Vlček a prezentat-o la Târgul Internațional de Inginerie din Brno, cuprinde peste 150 de măsuri în materie de legislație, finanțare și cooperarea de afaceri. Aceasta se concentrează pe priorități cheie, inclusiv dezvoltarea capitalului uman, modernizarea infrastructurii strategice și creșterea industriilor cu valoare adăugată ridicată.

Vlček, care l-a înlocuit recent pe Jozef Síkela în funcția de ministru al industriei și comerțului, susține că noua strategie economică reprezintă o prioritate. Síkela, acum candidatul Cehiei pentru funcția de comisar pentru Parteneriate Internaționale, a jucat un rol esențial în elaborarea documentului.

Pe lângă implementarea strategiei, Vlček se va concentra și pe finalizarea negocierilor pentru construcția de noi centrale nucleare la Dukovany, modernizarea sectorului energetic și promovarea unui mediu de afaceri echitabil, prin reducerea sarcinilor administrative.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: