cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Comisia a aprobat schema României de 500 mil. euro pentru investiții în biocombustibili

7 octombrie, 2024

Comisia Europeană a aprobat schema României, în valoare de 500 milioane de euro (2,5 miliarde lei), de sprijinire, prin subvenții directe, a investiţiilor în noi capacităţi de producţie de biocombustibili.

Măsura va sprijini investiţiile în noi capacităţi de producţie de biocombustibili avansati, şi anume bioetanol, combustibili durabili pentru aviaţie şi ulei vegetal hidrotratat.

Prin sprijinirea biocombustibililor avansaţi, măsura va avea ca efect reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră, limitând în acelaşi timp impactul asupra agriculturii în comparaţie cu biocombustibilii convenţionali produşi din culturile alimentare.

Schema va fi aplicată până la sfârșitul anului 2025


Comisia a decis că schema României este în linie cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie privind ajutoarele de stat (TCTF).

În special, ajutorul va sprijini accelerarea dezvoltării energiei regenerabile şi, prin urmare, va contribui la îndeplinirea obeictivelor de mediu şi energie ale UE, va respecta intensitatea maximă a ajutorului şi nu va fi acordată mai târziu de 31 decembrie 2025.

Astfel, Comisia a concluzionat că schema României este necesară, adecvată şi proporţională pentru a accelera tranziţia verde şi a facilita dezvoltarea anumitor activităţi economice, importante pentru planul REPowerEU Plan, în linie cu articolului 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE, care permite statelor membre să promoveze dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone ale UE, şi condiţiile stabilite în TCTF.

Estimările pieței – avans cu 11,3% anual, până în 2030

Dimensiunea pieței mondiale a biocombustibililor a fost estimată la 99,53 miliarde de dolari în 2023 și se preconizează că va avansa într-un de 11,3% între 2024 și 2030.


Creșterea pieței este determinată de cererea ridicată de carburanți curați și de înmulțirea reglementărilor statelor privind decarbonarea.

Biocombustibilii sunt derivați din plante, deșeuri animale sau alge și sunt considerați combustibili regenerabili întrucât materia primă utilizată poate fi refăcută într-un ritm mai rapid decât combustibilii fosili.

Disponibilitatea limitată a resurselor pe bază de combustibili fosili și creșterea gradului de conștientizare cu privire la reducerea emisiilor de carbon sunt unii dintre factorii ce se estimează că vor determina creșterea pieței mondiale a combustibililor.

Țări precum Brazilia, Germania și SUA au implementat stimulente fiscale pentru a încuraja producția de biocarburanți și pentru a asigura o reducere a prețurilor biodieselului la pompă.

De asemenea, țări europene precum Franța, Italia, Germania, Spania, Danemarca și Republica Cehă permit scutirea totală de taxe pentru un anumit volum de producție de biomotorină.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: