cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Marile companii se pregătesc de o criză: Boeing își conservă lichiditățile și blochează angajările, Volkswagen face provizioane. Sindicatele reacționează la pregătiri

17 septembrie, 2024

Boeing ia măsuri pentru protejarea lichidităților de care dispune, iar analiştii firmei de brokeraj Jefferies menționează într-o notă că Volkswagen ar putea constitui provizioane de până la patru miliarde de euro pentru reducerile de capacitate planificate încă din trimestrul al patrulea.

Boeing (BA.N) oprește angajările și ia măsuri radicale pentru a economisi bani, după ce aproximativ 33.000 de lucrători au intrat în grevă vineri. De asemenea, ia în considerare concedierea temporară a mai multor angajați, manageri și directori, în următoarele săptămâni, scrie Reuters.

Brian West, directorul financiar al Boeing, a declarat că „greva (de la fabrica de pe coasta de Vest) – n.red.)ne pune în pericol redresarea într-un mod semnificativ și trebuie să luăm măsurile necesare pentru a păstra lichiditățile și a ne proteja viitorul comun”.


Boeing a adăugat că greva va afecta, de asemenea, cheltuielile pe lanţul său de aprovizionare, întrucât va înceta să emită majoritatea comenzilor de achiziţie către furnizori pentru programele 737, 767 şi 777, afectate de oprirea activităţilor, a declarat directorul financiar Brian West.

”Ştiu că aceste acţiuni vor crea o anumită incertitudine şi îngrijorare. Această grevă ne pune în pericol recuperarea într-un mod semnificativ şi trebuie să luăm măsurile necesare pentru a păstra lichiditățile şi a ne proteja viitorul comun”, a scris West într-o scrisoare distribuită luni angajaților.

”Credem că o grevă prelungită ar fi costisitoare şi dificil de absorbit, având în vedere poziţia financiară deja tensionată a companiei. O grevă mai scurtă, de ordinul săptămânilor, ar fi probabil gestionabilă pentru Boeing şi nu ar duce la o acţiune de rating negativ”, a precizat S&P Global Ratings.

(Citește și: Grevă generală la Boeing – se oprește producția celui mai bine vândut avion al său)

Volkswagen, provizioane de 4 miliarde dolari

Volkswagen ar putea constitui provizioane de până la patru miliarde de euro (4,4 miliarde de dolari) pentru reducerile de capacitate planificate încă din trimestrul al patrulea, au declarat analiştii firmei de brokeraj Jefferies, într-o notă.


Volkswagen a declarat la începutul acestei luni că are în vedere închiderea unor fabrici din Germania pentru, prima dată în istoria sa, ca parte a unui plan de reducere a costurilor, în timp ce se luptă să concureze cu rivalii asiatici.

”Raţionamentul redimensionării marcii VW nu este nou, dar sentimentul de urgenţă şi hotărârea managementului de a aborda capacitatea în exces şi tiparele de cheltuieli sunt noi”, au scris analiştii Jefferies în notă.

Nu există un plan B care să excludă reducerea capacităţii, au spus managerii citați de Reuters, măsurile annalizate putând duce la crearea unor provizioane de trei până la patru miliarde de euro în trimestrul al patrulea.

Ca parte a efortului său de restructurare, Volkswagen a pus capăt săptămâna trecută unui plan de lungă durată pentru securizarea locurilor de muncă la șase dintre uzinele sale germane, intrând în conflict cu sindicatele, care sunt puternice și au promis o rezistență acerbă împotriva oricărui tip de reduceri de personal.

Sindicatele vor simți nevoia să ajungă la noi acorduri, în timp ce VW se află în poziția să forțeze concedierile. „Există riscul întreruperii activității uzinelor, dar sindicatele pot intra în grevă doar pentru salarii, nu și pentru închiderea uzinelor sau concedieri, dacă acestea din urmă nu sunt protejate prin contract”, mai notează Jefferies, citată de Reuters.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: