11 septembrie, 2024

Inflația s-a redus în august, în termeni anuali, la 5,1%, de la 5,4% în iulie, ajutată de efectul de bază, a ieftinirii fructelor proaspete precum și a combustibililor.

Față de iulie, prețurile de consum au urcat în august cu 0,24%. Inflația de bază a avansat cu 0,3 puncte procentuale, la 5,8%.

Preţurile la mărfurile nealimentare au crescut în august cu 4,35% an/an, în timp ce la mărfurile alimentare creşterea a fost de 4,25%, potrivit datelor publicate miercuri de INS.


Dintre alimente, cele mai mari creşteri de preț an la an au fost la cartofi (18%), la legume şi conserve de legume (14,1%), conserve din fructe (9,5%) vin şi bere (7,4%-7,9%), zahăr, produse zaharoase şi miere de albine (6,9%).

În schimb, uleiul s-a ieftinit în medie cu aprape 9%, untul cu peste 12% şi zahărul cu 5,4%.

La capitolul mărfuri nealimentare, detergentii s-au scumpit cu 17%, articolele chimice cu 12,2%, cărtile, ziarele şi revistele cu 9,6%, articolele de igienă şi cosmetice cu 5,8%, tutunul şi tigările cu 8,4%, iar încăltămintea cu 7,31%.

Cele mai mari creşteri de preţ s-au înregistrat la servicii, 8,6% faţă de august 2023.


Prețurile produselor nealimentare au fost aproape constante față de luna iulie, după ce scăderea prețurilor la carburanți a fost contrabalansată de energia electrică mai scumpă și articolele de igienă, cosmetice și medicale. Tarifele serviciilor au crescut cu 0,51% (lună la lună) pe fondul unei creșteri generale a prețurilor, cu excepția prețurilor administrate la serviciile de apă și canalizare, care au înregistrat o scădere lunară modestă în august.

Inflația CORE2 ajustată (execeptând prețurile administrate, prețurile volatile, tutun și alcool), care este urmată îndeaproape de BNR, a crescut în august la 5,8% (an la an), de la 5,5% în iulie. Rata inflației la produsele alimentare de bază a accelerat cu 1,2 puncte procentuale până la 3,1% an/an, inflația de bază produselor nealimentare a scăzut cu 0,1 puncte procentuale până la 7,3%, în timp ce prețurile serviciilor de bază au crescut cu 0,1 puncte procentuale până la 7,9%.

Analiștii BCR consideră că inflația va fi la finele anului de 4,0%, dar riscurile sunt îndreptate spre creștere din cauza dinamicii anticipate a prețurilor la energie (în special gazele naturale) ca urmare a modificărilor legislative din aprilie. De asemenea se așteaptă ca BNR să mai efectueze o reducere a dobânzii de politică monteră la ședința din 4 octombrie cu 0,25 puncte procentuale, până la 6,25%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: