cursdeguvernare

marți

24 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Deficitul comercial al României a urcat în iulie la 18 mld. euro. Exporturile continuă să scadă, pe fondul cererii anemice din UE

9 septembrie, 2024

Deficitul comercial după primele 7 luni ale anului 2024 a crescut cu 15,6% față de aceeași perioadă a anului trecut la 18,04 miliarde euro, mai mare cu 2,4 mld euro, arată datele publicate luni de INS.

În perioada analizată, importurile au crescut rapid, cu 2,7% iar valoarea exporturilor a scăzut cu 0,9%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În luna iulie, față de iulie 2023 importurile au accelerat la 13,4%, iar exporturile au crescut cu 8,6%.

Creșterea consumului în primele 6 luni din acest an a fost în mare parte satisfăcută din import, datele comunicate de INS confirmând acest fenomen. Cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei în S1/2024, al cărui volum s-a majorat cu +5,8%, a contribuit cu +3,7% la creşterea PIB. În același timp exportul net a avut o contribuţie negativă la creșterea PIB (-3,5%), consecinţă a creşterii volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu +4% corelat cu diminuare a volumului exporturilor de bunuri şi servicii, cu (-3,3%). Fenomen care se agravează la începutul semestrului al doilea al anului.


În primele 7 luni, cele mai mari ponderi în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,1% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate) (29% la export şi 28,5% la import).  La alte mărfuri manufacturate sunt cuprinse mărfurile clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, etc.).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în primele șapte luni a fost de 39,5 mld euro la expedieri şi de 52,87 mld. euro la introduceri, reprezentând 72,3% din total exporturi şi 72,8% din total importuri. 

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în aceeași perioadă a fost de 15,1 miliarde euro la exporturi şi de 19,75 mld euro la importuri, reprezentând 27,7% din total exporturi şi 27,2% din total importuri.

Creșterea deficitului comercial compatrativ cu primele șapte luni din 2023 la schimburile extra-UE27 a fost mai mare decât la cele intracomunitare, 20% față de 11%. Valoarea deficitului rezultat din comerțul extra-comunitar raportat la total reprezintă 31%, depășindu-l pe cel rezultat din schimburile comerciale desfășurat cu statele membre UE.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: