cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Cei 6 ostatici israelieni uciși de Hamas – Reacțiile oficiale și internaționale

1 septembrie, 2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus dumunică într-un mesaj video că „Oricine ucide ostatici, nu vrea un acord. Este o zi dificilă pentru noi”, adăugând că întreaga naţiune este răvășită de știrea privind descoperirea cadavrelor a şase ostatici uciși de către Hamas.

Șase ostatici – inclusiv un cetățean israeliano-american mutilat, Hersh Goldberg-Polin, ai cărui părinți au ajutat la conducerea campaniilor de solidaritate ale SUA pentru întoarcerea ostaticilor – au fost descoperiți sâmbătă de trupele care cercetau un tunel în orașul Rafah, din sudul orașului, a spus armata.

Un oficial israelian a declarat pentru Bloomberg News că rămășițele lor aveau semne de execuție prin împușcare. Izzat Al-Rishq, membru al biroului politic Hamas, a declarat că ostaticii au fost uciși în timpul unui bombardament israelian.


Netanyahu a promis să facă tot posibilul pentru a împiedica Hamas să ucidă alţi ostatici, afirmând că eforturile de a-i elibera pe cei rămaşi în viaţă continuă.

El a acuzat Hamas, afirmând că din decembrie organizaţia islamistă a refuzat să se angajeze în negocieri reale. El a spus că Hamas a respins mai multe propuneri cu care Israelul a fost de acord.

Critici din Israel îl acuză însă pe Netanyahu că subminează eforturile de încheiere a unui acord de încetare a focului din motive personale şi politice interne.

Duminică, ministrul apărării Yoav Gallant a spus că o decizie a cabinetului de securitate din urmă cu câteva zile de a păstra trupe la frontiera dintre Egipt şi Gaza – punct major de blocaj în negocierile palestiniano-israeliene – ar trebui să fie anulată într-o reuniune de urgenţă a acestui for.

Netanyahu sub presiunea opiniei publice


Cei șase ostatici – inclusiv un cetățean israeliano-american mutilat, Hersh Goldberg-Polin, ai cărui părinți au ajutat la conducerea campaniilor de solidaritate ale SUA pentru întoarcerea ostaticilor – au fost descoperiți sâmbătă de trupele care cercetau un tunel în orașul Rafah, din sudul orașului, a spus armata.

Un oficial israelian a declarat pentru Bloomberg News că rămășițele lor aveau semne de execuție prin împușcare. Izzat Al-Rishq, membru al biroului politic Hamas, a declarat că ostaticii au fost uciși în timpul unui bombardament israelian.

Descoperirea ostaticilor morți a șocat un public deja consternat de eforturile lente – conduse de SUA, Qatar și Egipt – de a media o modalitate de a pune capăt războiului de aproape 11 luni dintre Israel și Hamas. Netanyahu a anulat un eveniment programat deja, legat de deschiderea noului an școlar, precum și ședința săptămânală obișnuită a cabinetului.

Netanyahu a făcut un gest neobișnuit pentru el – într-o convorbire telefonică cu unul dintre părinții unui ostatic ucis el și-a cerut iertare pentru că armata nu a putut să-i salveze pe fiul lor și pe ceilalți cinci. Secretariatul premierului israelian a anunțat că un oficial s-a deplasat la Moscova pentru a obține sprijinul Rusiei în negocierile pentru eliberarea ostaticilor.

SUA au condamnat execuția celor șase ostatici

În SUA, președintele Joe Biden și-a exprimat indignarea față de acțiunile Hamas și a promis, într-o declarație, că va continua „să lucreze non-stop la un acord de pace care să asigure eliberarea ostaticilor rămași”.

În Israel, o mare parte din furia publică a fost îndreptată către prim-ministru, care vineri a câștigat sprijinul cabinetului său de securitate pentru menținerea trupelor israeliene în zona cheie de graniță dintre Gaza și Egipt.

Singurul vot „împotrivă” a venit de la ministrul Apărării Yoav Gallant, care, potrivit unei persoane familiarizate cu chestiunea, a spus, nervos, că primul-ministru ar putea la fel de bine să voteze pentru executarea ostaticilor.

40.000 de palestinieni au murit în Gaza

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în 7octombrie 2023 când trupele Hamas au atacat în sudul Israelului, ucigând 1.200 de oameni. Peste 100 de ostatici au fost eliberați în timpul unei încetări a focului la sfârșitul anului trecut și încă aproximativ 100 au rămas în captivitate – inclusiv cei 35 dintre ei care au fost declarați morți în lipsă de către statul evreu.

Războiul din Gaza a ucis peste 40.000 de palestinieni, potrivit ministerului sănătății din Fâșia Gaza, dar care nu face distincție între combatanți și civili.

„Ar trebui să punem capăt acestui război”, a spus sâmbătă președintele Biden, la ieșirea din biserica din Rehoboth Beach, Delaware. „Cred că suntem pe punctul de a ajunge la un acord. Toți au spus că sunt de acord cu principiile, așa că ține-ți pumnii strânși.”

Violența s-a extins și în Cisiordania, un alt teritoriu pentru care palestinienii doresc recunoșterea ca stat. Duminică, poliția israeliană a declarat că trei dintre ofițerii săi au fost împușcați în timp ce patrulau cu mașina prin teritoriu. Nu a existat nicio revendicare imediată a atentatului din partea palestinienilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: