cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Șeful diplomației UE propune sancțiuni pentru 2 miniștri israelieni

29 august, 2024

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus ca UE să impună sancţiuni împotriva unor membri ai guvernului israelian. Subiectul ar putea fi discutat la întâlnirea informală a miniștrilor de Externe din Uniune, care se desfășoară la Bruxelles, nu la Budapesta, deși Ungaria deține președinția Consiliului UE.

De altfel, scrie Politico, citând surse anonime informate, reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, programată pentru septembrie, la Budapesta, ar putea fi anulată din cauza relației apropiate pe care Viktor Orban o are cu Vladimir Putin.

„Turneul de pace” pe care l-a avut premierul maghiar la Moscova și Beijing este ultimul motiv ce a stârnit nemulțumirea liderilor europeni.


Reamintim că în cadrul reuniunilor informale nu se iau niciodată decizii, dar participanții vor discuta despre agresiunea Rusiei în Ucraina, operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk și sprijinul european pentru Kiev, despre folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei.

Cei doi miniștri israelieni vizați

Sancţiunile propuse de Josep Borrell îi vizează pe ministrul de finanţe Bezalel Smotrich şi pe ministrul securităţii naţionale Itamar Ben-Gvir.

Atât Smotrich, cât şi Ben-Gvir au stârnit recent reacţii ferme prin declaraţii antipalestiniene. Ei sunt parteneri de extremă dreapta ai coaliţiei conduse de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Ambii oficiali sunt susţinătorii politicii ce prevede construcţia de colonii în teritoriile ocupate, politică pe care cea mai înaltă instanţă a ONU o consideră ilegală.


Recent, Ben-Gvir a îndemnat la suspendarea livrărilor cu ajutoare pentru Fâşia Gaza, pentru a pune presiune pe organizaţia palestiniană islamistă Hamas.

Smotrich a făcut o declaraţie similară, sugerând o posibilă blocadă asupra ajutoarelor până când ostaticii israelieni aflaţi în mâinile Hamas vor fi eliberaţi. El a descris această blocadă drept moral justificată, chiar dacă aceasta ar însemna un risc de moarte pentru populaţia de circa două milioane de locuitori din Fâşia Gaza.

Ministrul de externe ungar îi avertizează pe colegii săi că discută „propuneri periculoase” – Ungaria se opune folosirii armelor occidentale pe teritoriul Rusiei

Pe agenda reuniunii informale de joi a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană figurează „propuneri destul de periculoase”, a avertizat joi şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto.

„Șeful politicii externe a UE (Josep Borrell – n.red.), care din fericire va pleca în curând din funcţie, se comportă imprevizibil şi face propuneri tot mai periculoase (…) atât în legătură cu Ucraina, cât şi cu Orientul Mijlociu”, propuneri care „implică evident riscul de escaladare”, a spus Peter Szijarto, citat de MTI, preluată de Agerpres.

Conform ideilor înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, mai mulţi membri ai guvernului israelian ar trebui incluşi pe o listă de sancţiuni a Uniunii, ceea ce – potrivit lui Szijjarto – „ar îngreuna comunicarea, dialogul şi păstrarea contactului cu un aliat, Israelul, iar pe de altă parte ar trimite semnale care ar periclita evident securitatea şi stabilitatea Orientului Mijlociu pe termen lung”.

„Borell vrea să se livreze mai multe arme Ucrainei şi vrea să permită forţelor armate ucrainene opţiunea de a folosi echipamente occidentale deja trimise în această ţară la lansarea unei lovituri în teritorii din interiorul Rusiei”, a spus ministrul de externe.

El a precizat poziţia Budapestei privind aceste subiecte: „Ne opunem ferm propunerilor pe care le considerăm periculoase deoarece implică riscul de escaladare a războiului din Ucraina”.

Szijjarto a adăugat că Ungaria va reprezenta la reuniunea de la Bruxelles „o poziţie favorabilă păcii”. 

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: