cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Porsche preia producătorul de baterii Varta aflat în insolvență

19 august, 2024

Producătorul german de baterii Varta a anunțat că a încheiat un acord de restructurare a datoriilor cu creditorii săi, solicitând producătorului de mașini sport Porsche să salveze afacerea aflată în dificultate.

Acordul, încheiat după negocieri intense, va reduce datoria Varta de la 485 milioane euro la 200 milioane euro inițial, a anunțat compania.

Varta, care produce baterii pentru piețele globale de automobile, industriale și de consum, căuta un compromis între principalul acționar Michael Tojner, creditori și Porsche pentru a-și reduce datoria și a-și asigura capital de lucru.


Conform acordului, Tojner și Porsche vor deveni noii proprietari ai Varta și vor acorda împreună o injecție de capital de 60 de milioane de euro.

Alte 60 de milioane de euro vor veni de la creditori ca împrumuturi garantate, a spus compania, adăugând că un al treilea investitor ar putea să se alăture mai târziu.

„Suntem în discuții avansate cu alți investitori care ar dori să ni se alăture”, a declarat pentru Reuters CEO-ul Varta, Michael Ostermann.

Ajutând la salvarea lui Varta, Porsche își asigură accesul la baterii de înaltă performanță pentru mașinile sale sport hibride și electrice.

Porsche devine acționar majoritar la Varta


De asemenea, producătorul german de automobile a anunțat sâmbătă că va prelua un pachet majoritar în divizia de baterii V4Drive a Varta printr-o majorare de capital, în principal printr-o contribuție în natură.

„Prin preluarea majoritară planificată a V4Drive, noi… vom aduce o contribuție importantă la păstrarea tehnologiilor cheie în Germania”, a declarat Lutz Meschke, vicepreședinte al consiliului executiv al Porsche AG.

În iulie, Ostermann a anunțat o restructurare radicală înainte de intrarea în insolvență a Varta, care avea datorii pe care nu le putea plăti după ce a făcut investiții costisitoare.

„Odată cu implementarea măsurilor convenite astăzi, finanțarea și lichiditatea grupului au fost acum stabilizate în mod sustenabil și securizate pe termen lung”, a declarat Varta CFO Marc Hundsdorf.

Număr „moderat” de concedieri

Ostermann a spus că nu există nicio amenințare imediată de reduceri majore de locuri de muncă.

„Ne dorim să creștem, atât cu producția de baterii pentru sisteme fotovoltaice, cât și cu cele pentru căștile Apple. În prezent căutăm personal pentru aceste secții”, a spus el.

Varta își va păstra toate unitățiile de producție în Germania, doar cu reduceri „moderate” de locuri de muncă în administrație. „Vom pune Varta înapoi pe o cale de creștere profitabilă”, a declarat el pentru Reuters.

Cu toate acestea, acționarii existenți vor rămâne cu buzunarele goale, deoarece Varta va delistată de la bursă în urma restructurării.

„Am încercat totul pentru a păstra micii acționari în acționariat – dar acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal în această situație”, a spus Ostermann.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: