cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Guvernul își propune să reducă cheltuielile bugetare cu 5 miliarde lei

8 august, 2024

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat miercuri că guvernul are ca obiectiv reducerea cheltuielilor bugetare cu 5 mld lei, ceea ce reprezintă aproximativ 0,3% din PIB.

„Credem că această economie poate fi obținută. (…) Avem mecanismele pe care le-am aplicat și anul trecut astfel încât la bugetul de Stat s-au obținut economii, mai ales în lunile noiembrie și decembrie, care prin tradiție au cheltuieli mari pentru ceea ce înseamnă funcționarea instituțiilor publice”, a declarat miercuri Marcel Boloș.

El a dat ca exemplu economiile care se pot face fără mare greutate: „eliminarea cheltuielilor care nu sunt de urgență maximă și zona de festivaluri și evenimente care se organizează”.


„Nu avem în gând să influențăm în vreun fel cheltuielile Primăriilor pe zona de investiții. La bunuri și servicii aplicăm regulile de reducere de cheltuieli atât la nivelul instituțiilor statului, cât și la nivelul autorităților publice locale. Este vorba despre furnituri de birou, reparații curente, până la ceea ce înseamnă consultanță și expertiză, studii, activități care pot să fie amânate pentru anul viitor”, a explicat ministrul Finanțelor.

În prima jumătate a anului 2024, România a înregistrat o creștere a deficitului bugetar la 3,6%, în condițiile în care anul trecut în perioada similară a avut 2,32%, anul 2023 fiind încheiat cu 5,61%. Pe metodologia europeană a fost de 6,6% din PIB.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: