cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Hunter Biden ar fi fost plătit de un om de afaceri român pentru a influența cursul dosarului în care acesta era inculpat – procurori SUA

8 august, 2024

Procurorii îl acuză pe Hunter Biden, fiul liderului de la Casa Albă, că a acceptat plăţi de la un om de afaceri român care a încercat să „influenţeze agenţii guvernamentale americane” să facă presiuni în legătură cu o anchetă penală derulată în România. Conform unor informații apărute anterior în presa americană, omul de afaceri este Gabriel Popoviciu, cunoscut ca Puiu Popoviciu.

Departamentul de Justiţie al SUA face aceste precizări într-un dosar depus miercuri la tribunalul federal din Los Angeles, unde fiul preşedintelui american Joe Biden va fi judecat pe 9 septembrie pentru evaziune fiscală. Acesta a pledat nevinovat.

Potrivit postului de televiziune ABC, citat de Agerpres, reclamaţia are legătură cu serviciile prestate de Hunter Biden pentru Gabriel Popoviciu, un român bogat identificat ca „G.P.” în documentaţie şi despre care procurorii spun că l-a angajat pe Hunter Biden pentru activităţi juridice la sfârşitul anului 2015, când Joe Biden era vicepreşedinte al Statelor Unite.


Reuters nu a putut verifica independent dacă „G.P.” este Popoviciu. Avocaţii lui Hunter Biden nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Nici procurorii nu au răspuns imediat la solicitări similare, iar Casa Albă a refuzat să comenteze.

Puiu Popoviciu nu a putut fi contactat după orele de lucru, scrie agenţia britanică de presă.

„Lobby” pentru a influența ancheta din România

În document, procurorii au indicat că intenţionează să prezinte dovezi care să arate că Hunter Biden şi un partener de afaceri „au primit o remunerare de la un mandant străin care a încercat să influenţeze politica şi opinia publică americană şi să determine Statele Unite să investigheze ancheta asupra G.P. din România”.

Hunter Biden şi partenerul de afaceri „erau îngrijoraţi că activitatea de lobby ar putea provoca ramificaţii politice pentru tatăl inculpatului”, iar Hunter Biden a dorit să ascundă „adevărata natură” a activităţii sale pentru G.P., au adăugat procurorii.


G.P. s-a confruntat cu acuzaţii de luare de mită în România, se arată în dosar.

Hunter Biden așteaptă condamnare a pentru deținere ilegală de arme

În decembrie anul trecut, un mare juriu federal l-a acuzat pe Hunter Biden că nu a plătit impozite în valoare de 1,4 milioane de dolari între 2016 şi 2019, în timp ce a cheltuit milioane de dolari pe medicamente şi diverse articole de lux.

Fiul preşedintelui american a fost, de asemenea, acuzat de sustragere de la plata impozitelor pentru anul fiscal 2018, când a depus declaraţii false. El se confruntă cu trei acuzaţii de infracţiuni grave şi cu alte acuzaţii de infracţiuni minore.

Separat, Hunter Biden a fost condamnat în iunie de un juriu din Wilmington, Delaware, pentru că a minţit cu privire la consumul ilegal de droguri atunci când a cumpărat un pistol în 2018.

El încă nu a fost condamnat.

Cazul Puiu Popoviciu

Omul de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu, cunoscut drept Puiu Popoviciu, a fost condamnat iniţial, la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi pentru dare de mită. în Dosarul Băneasa, care viza tranzacționarea unui teren valoros din nordul Capitalei care era în proprietatea Universității de Agronomie.

El a fugit din țară și, ulterior, a fost identificat în Marea Britanie, de unde a inițiat un îndelungat război în instanță pentru a nu fi extrădat și pentru a obține achitarea.

Curtea de Apel Bucureşti a admis,în iulie anul acesta, cererea de revizuire formulată de Popoviciu, achitându-l pe motiv că fapta nu există. Decizia nu este definitivă.

Curtea de Apel l-a achitat şi pe Niculae Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, inişial condamnat, în anul 2017, la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată. La revizuire Curtea de Apel Bucureşti a constatat că fapta nu există. 

Aceeaşi decizie, de achitare, a fost luată şi în cazul lui Andrei Mihai Bejenaru, condamnat definitiv la şase ani de detenţie pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată dar şi în cazul lui Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti, găsit vinovat, în anul 2017, de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi condanat atunci la cinci ani d eînchisoare. Acum, magistraţii constată că fapta nu există. 

Şerban Ilie Cornel, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii şi protecţie Internă din M.A.I a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi favorizare a infractorului întrucât fapta nu există. Instanţa l-a achitat şi pe Pitcovici Petru Daniel, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din M.A.I, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi favorizare a infractorului. 

Cei doi fuseseră condamnaţi la doi ani şi şase luni de detenţie, respectiv la doi ani cu suspendare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: