cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

23 de polițiști de frontieră, trimiși în judecată pentru că și-au mituit șefii; cu bani din mita încasată

6 august, 2024

Un număr de 23 de poliţişti de frontieră de la Vama Calafat au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, pentru că le-au oferit bani şi bunuri unor superiori, în mod repetat, pentru ca aceştia să nu îi controleze. Anchetatorii spun că mita oferită șefilor provenea din mita luată de la șoferii în trecere prin punctul de frontieră.

”În fapt, în perioada martie-noiembrie 2023, în calitate de agenţi de poliţie de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu – Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat – Punctul de Trecere a Frontierei Calafat – Compartimentul Ture Serviciu, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii au remis colaboratorilor autorizaţi în cauză, superiori ierarhic, diverse sume de bani şi alte bunuri pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu exercita în mod judicios atribuţiile de verificare şi control asupra activităţii lor, respectiv să nu ia măsurile legale în consecinţă”, arată un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.


Cei 23 au fost acuzați și de luare de mită, în primul dosar.

Mita dată provenea din mita încasată

Concret, pentru a-i determina pe şoferi să le ofere sume de bani sau foloase materiale, poliţiştii de frontieră invocau diverse nereguli constatate la documentele persoanelor şi ale vehiculelor, lipsa unor autorizaţii, facturi şi acte de însoţire sau nerespectarea regimului de transport persoane şi marfă, fapte ce ar atrage implicit efectuarea unor verificări suplimentare în punctul de frontieră, descărcarea, inventarierea şi chiar confiscarea mărfurilor transportate, verificarea amănunţită a pasagerilor şi aplicarea unor sancţiuni contravenţionale.

După primirea sumelor de bani ori a altor bunuri, nu se mai dispuneau măsurile legale sau sancţiunile invocate iniţial şi se permitea intrarea în România fără efectuarea altor activităţi suplimentare.   

În timpul perchezițiilor efectuate în acest dosar, în noiembrie 2023, anchetatorii au descoperit o sumă totală de 140.000 de euro și 70.000 de lei.


La momentul respectiv, in cauza supraaglomerării centrului de arest al Inspectoratului de Poliție Dolj, unii dintre acești polițiști au fost transferați în Gorj.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: