cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Polițiștii de frontieră ruși au plecat din Armenia după 32 de ani

31 iulie, 2024

Poliţiştii de frontieră ruşi au încetat să mai asigure securitatea pe principalul aeroport al Armeniei, Zvartnots din Erevan, unde erau dislocaţi de la căderea URSS, informează miercuri EFE, preluată de Agerpres.

Termenul limită pentru retragerea poliţiştilor ruşi de frontieră era joi, 1 august, dar plecarea, convenită acum câteva luni de liderii ambelor ţări, a avut loc cu mai devreme, după cum a putut constata agenţia spaniolă de presă.

„Serviciul Naţional de Securitate al Armeniei a luat măsurile necesare pentru a atrage forţe suplimentare pentru controlul adecvat al frontierei la Zvartnots în vederea retragerii grănicerilor din Rusia”, au informat autorităţile armene cu câteva zile înaintea plecării ruşilor de pe aeroport.

O nouă ruptură între Erevan și Moscova


Această retragere marchează deteriorarea progresivă a relaţiilor dintre Erevan şi Moscova după războiul din enclava Karabah, câştigat de Azerbaidjan.

Armenia s-a plâns în mod repetat de inacţiunea Rusiei, principalul său aliat militar, ca răspuns la cererile sale de ajutor, inclusiv după război, când trupele azere au intrat pe teritoriul armean.

Chestiunea prezenţei grănicerilor ruşi în Armenia a fost ridicată pentru prima oară de preşedintele Adunării Naţionale a Armeniei, Alen Simonian, în luna februarie. Simonian a atacat prezenţa personalului militar rus, susţinând că nu îi protejează ţara împotriva atacurilor din Azerbaidjan. „S-a demonstrat în mai multe rânduri că nu au protejat Armenia şi chiar au făcut tot posibilul pentru a face aceste frontiere mult mai vulnerabile”, a acuzat el.

Rusia spune că Armenia își pune singură în pericol țara

O lună mai târziu, guvernul armean a anunţat oficial că va solicita retragerea părţii ruse, asigurând că serviciul de grăniceri al Armeniei are în prezent experienţa necesară pentru a se ocupa de securitatea aeroportului fără ajutor din partea Rusiei.


Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat notificarea oficială venită din partea Armeniei. Ministerul rus de Externe a criticat măsura, subliniind că Erevanul riscă să provoace „daune ireparabile” relaţiilor bilaterale şi să pună în pericol securitatea ţării sale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: