cursdeguvernare

joi

12 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Rusia a anunțat retragerea trupelor din Nagorno Karabah

17 aprilie, 2024

Rusia își retrage toți cei aproape 2.000 de soldați din regiunea Karabakh din Azerbaidjananunț surpriză făcut de Kremlin la doar șase luni după exodul în masă al populației armene din regiune.

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri retragerea, potrivit serviciului de știri de stat rus TASS. În conformitate cu condițiile de încetare a focului din 2020 între Azerbaidjan și Armenia, 1.960 de soldați ruși, precum și sute de transportoare blindate și alte echipamente militare au fost staționate în regiune.

Trupele ruse aveau un mandat ”de menținere a păcii” cel puțin până la sfârșitul anului 2025, dar Moscova își direcționează toate resursele disponibile în războiul său împotriva Ucrainei, scrie Politico.


Zona muntoasă, situată în interiorul granițelor internaționale ale Azerbaidjanului, a fost guvernată de locuitorii săi etnici armeni ca Republica Nagorno-Karabah, nerecunoscută, după războiul care a urmat căderii Uniunii Sovietice.

Cu tot mandatul de menținere a păcii, contingentul militar rus nu a intervenit atunci când Azerbaidjanul a început blocada liniilor de aprovizionare din regiune din decembrie 2022, declanșând o criză umanitară.

Forțele Moscovei s-au retras de asemenea din pozițiile dintre cele două părți în septembrie anul trecut, cu câteva momente înainte ca Azerbaidjanul să înceapă o ofensivă surpriză pentru a prelua controlul deplin al regiunii separatiste. Practic, toți cei 100.000 de armeni care trăiesc în Nagorno-Karabah și-au părăsit casele după aceea.

În decembrie 2023, Valery Gerasimov, șeful Statului Major al forțelor armate ale Rusiei, a declarat că „contingentul nostru militar continuă să îndeplinească sarcini ca garant al posibilității de a construi o viață pașnică și de întoarcere a rezidenților în regiune”. Dar nu a fost instituit niciun mecanism prin care refugiații să se poată întoarce acasă.


Vestea retragerii vine pe fondul unei rupturi tot mai mari între Armenia și aliatul său istoric, Rusia. Țara din Caucazul de Sud se îndepărtează de Moscova, înghețându-și calitatea de membru în blocul militar rusesc CSTO și anunțând intenția de a organiza exerciții militare comune cu Statele Unite.

Erevan face, de asemenea, eforturi pentru o integrare mai strânsă cu Uniunea Europeană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: