13 mai, 2024

În cei mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, determinând creșteri masive ale prețurilor la energie, Equinor – gigantul norvegian al petrolului și gazelor – a preluat discret coroana care cândva a aparținut Gazprom PJSC din Rusia, arată o analiză Bloomberg.

Hidrocarburile norvegiene, esențiale pentru menținerea iluminatului în Europa

Norvegia furnizează acum 30% din gazul blocului european; Gazprom furniza aproximativ 35% din tot gazul Europei înainte de război. Și din cei peste 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale exportate de Norvegia în Europa anul trecut – suficient pentru a alimenta Germania până în 2026 – aproximativ două treimi au fost comercializate și vândute de Equinor.

Atât timp cât blocul continuă să depindă în mare măsură de combustibilii fosili, hidrocarburile norvegiene vor fi esențiale pentru menținerea iluminatului în Europa.


Vizibilitatea Equinor „s-a schimbat dramatic odată cu reducerile de fluxuri din Rusia”, a declarat Irene Rummelhoff, șefa companiei în domeniul midstream, marketing și procesare. „A fost un moment în care Europa aproape ne lua de buni. Acum nu mai este cazul.”

Noua poziție a companiei Equinor a stârnit, de asemenea, întrebări dacă liderii europeni își expun din nou țările la riscuri prin dependența excesivă de un singur furnizor. Deși Norvegia este percepută ca un partener comercial stabil, cu o istorie îndelungată și consistentă în furnizarea de energie către Europa, întreruperile prelungite și gestionarea problemelor de mentenanță, ambele afectând prețurile energiei, au avut efecte în lanț pe tot continentul.

O parte din norocul companiei se leagă de regândirea Green Deal

O parte din norocul companiei are legătură cu o schimbare mai amplă în relația Europei cu combustibilii fosili, a declarat Thina Margrethe Saltvedt, analist șef pentru finanțe durabile la Nordea Bank Abp, într-un interviu.

„Cu cinci ani în urmă, „se vorbea mult despre tranziția verde și cum începeam să vedem apusul industriei petroliere și gaze”, a spus ea. „Apoi a venit Covid-ul, apoi războiul din Ucraina, iar acum, pur și simplu, nu mai vorbim de asta. Focus-ul s-a îndreptat către securitate energetică.”


Ideea că gazul nu va dispărea prea curând, o opinie puternic susținută de industria de profil, a propulsat Norvegia în centrul discuției privind asigurarea resurselor energetice ale Europei.

Norvegia, destinație obligatorie pentru lideri ai UE

Ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck – care este și responsabil de politica climatică în cea mai mare economie a regiunii – a făcut o vizită oficială la Oslo la începutul lunii ianuarie 2023. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a călătorit două luni mai târziu la câmpul de gaze naturale Troll din Norvegia, care furnizează 10% din rezervele continentului.

Comisarul pentru energie al UE, Kadri Simson, a vizitat de asemenea Norvegia de două ori în ultimii doi ani. Vorbind la un eveniment în capitala norvegiană în martie, Simson a spus că „UE continuă să se bazeze pe Norvegia ca partener pentru sursele convenționale” și a exprimat aprecierea pentru ajutorul țării dat în timpul crizei energetice.

Resursele norvegiene, redirecționate către sectorul petrol-gaze

Deoarece prețurile gazului în Norvegia sunt mai mari decât cele din Rusia, au existat unele critici după ce exporturile rusești au scăzut și Norvegia a fost un beneficiar net al relației comerciale cu Europa. Dar critica s-a atenuat pe măsură ce guvernele și traderii au acceptat noile condiții de pe piață.

Ca stat non-UE, Norvegia nu a fost niciodată timidă în ceea ce privește importanța pe care o acordă gazului – Norvegia a pledat întotdeauna pentru ca gazul să joace un rol central în tranziția verde a blocului – și acum găsește mai mulți parteneri care aplică aceeați filosofie. La sfârșitul lunii aprilie, cancelarul german Olaf Scholz a mulțumit Norvegiei pentru faptul că a permis țării sale să devină independentă de gazul rusesc „în doar câteva luni” și a lăudat-o ca fiind „partenerul perfect” pentru asigurarea aprovizionării Germaniei și a Europei.

Noul rol al Norvegiei ca furnizor de gaz pentru Europa a fost foarte profitabil – exporturile de gaz au atins un nivel record de 1,4 trilioane de coroane norvegiene (130 miliarde de dolari) în 2022 – dar a și ridicat o întrebare asupra viitorului verde al Norvegiei.

În timp ce țara a devenit un lider în inițiative precum tranziția către vehicule electrice, creșterea recentă a cererii de gaz a avut efectul de a redirecționa resursele financiare și talentul înapoi în sectorul petrolului și gazului. Organizații precum Greenpeace au exprimat îngrijorarea că acceptarea gazului norvegian de către Europa ar putea veni în detrimentul tranziției verzi mai ample.

A apărut „efectul de mentenanță Equinor”

Pentru traderi, miza totală pe Equinor aduce după sine un set diferit de probleme.

Creșterea relevanței Equinor în Europa a devenit foarte clară vara trecută, când compania a anunțat că mentenanța la unele dintre cele mai mari facilități de gaze ale sale va fi prelungită. În câteva minute, prețurile gazului au crescut cu aproape 20%.

Răspunsul a fost cu atât mai intens cu cât traderii pariaseră în mare parte că prețurile vor scădea. Cererea lentă și faptul că stocurile de gaz din regiune urmau să fie pline până la sfârșitul verii îi determinaseră să creadă că Europa trecuse în cele din urmă peste cea mai rea parte a crizei energetice. Vremea neobișnuit de caldă de pe continent, care în mod normal crește consumul de energie, a amplificat îngrijorarea.

Întreruperile neplanificate au redus semnificativ exporturile Norvegiei pentru câteva săptămâni și au determinat birourile de tranzacționare din întregul continent să acorde o greutate mai mare „efectului de mentenanță Equinor” în modelele lor.

Pe măsură ce prețul gazului devenea și mai expus la statutul companiei, traderii au început să acorde o atenție mai mare mesajelor zilnice trimise de către o altă companie norvegiană, Gassco AS, despre modificările programelor de mentenanță din întreaga țară.

În cadrul Equinor, există „bariere și proceduri de informare pentru a asigura conformitatea cu reglementările, astfel încât toți participanții de pe piață să poată accesa informațiile sensibile din piață în același timp”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, adăugând că Gassco acționează ca un „operator de sistem neutru și independent”.

O piață extrem de volatilă

Traderii erau deja în alertă pentru întreruperi surpriză. Până la sfârșitul anului 2021, Gazprom fusese în mare parte un furnizor de încredere – un motiv important pentru care prețurile gazului au rămas stabile în ultimul deceniu. Când întreruperile au început brusc să se întâmple mai frecvent, prețurile au crescut abrupt, declanșând criza energetică.

Ce nu știa nimeni atunci era că reducerea fluxurilor de gaz făcea parte din pregătirea pentru invazia Rusiei în Ucraina. În jurul lunii noiembrie, traderii au început să țină cont de pierderea aprovizionării rusești în modelele lor de prețuri.

Europa se află într-o situație mult mai bună decât acum un an, dar circumstanțele rămân volatile. Orice amenințare în aprovizionarea cu combustibil poate agita piețele, iar acest lucru, la rândul său, poate avea efecte în aval: fluctuațiile persistente de preț în piața gazului natural pot determina companiile industriale să-și limiteze consumul de combustibil și să împingă facturile casnice în sus.

„Se așteaptă ca Norvegia să acopere mai multe dintre nevoile de gaz ale Europei în această vară pe măsură ce facilitățile sale revin de la întreținerea extensivă din anul trecut”, a scris Nnenna Amobi de la BloombergNEF într-o notă din 1 mai. „Dar”, a adăugat ea, „întreruperile neplanificate ar putea totuși să restricționeze fluxurile și să trimită prețurile în sus.”

În același timp, aprovizionarea cu gaz natural din Norvegia ar putea atinge un nou record anul acesta. Equinor lucrează pentru a-și mări capacitatea și pentru a reduce blocajele prin simplificarea lucrărilor de mentenanță.

Rolul GNL din SUA și Qatar

Mantra în guvernul țării – adesea repetată de ministrul energiei Terje Aasland – este că Norvegia va fi un „furnizor stabil și pe termen lung de energie” pentru decenii în viitor.

Rămâne de văzut dacă aceasta se va întâmpla. Cu un nou val de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA și Qatar urmând să intre în funcțiune în următorii ani, „importanța Equinor și a gazului Norvegiei pentru Europa va scădea în cele din urmă”, a declarat Christopher Kuplent, șeful cercetării energetice europene al Bank of America Corp., observând că Norvegia va „avea dificultăți în a-și crește organic producția de gaz și, prin urmare, de a exporta în mod substanțial mai mult.” Noile proiecte vor face, a adăugat el, „cel puțin pe hârtie, puțin mai confortabil pentru consumatorul european de gaze să negocieze prețurile în jos.”

În plus, a menționat Rummelhoff de la Equinor, o creștere a volumelor de gaz natural lichefiat importat recent în Europa a ajutat deja la „normalizarea pieței.”

Pentru moment, accentul în cadrul Equinor este pe menținerea lucrurilor în funcțiune cât mai lin posibil. „Simțim presiune? Ne-am simțit întotdeauna așa,” a remarcat Kjetil Hove, șeful producției companiei în Norvegia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: