Producția fabricilor din China a depășit așteptările economiștilor în luna martie, crescând optimismul cu privire la atingerea obiectivului ambițios al guvernului de la Beijing de creștere economică cu 5% în acest an.
PMI Caixin, Indicele Managerilor de Achiziții din industria prelucrătoare, a crescut în martie la 51,5 – peste pragul de 50, cea ce indică o expansiune pentru a cincea lună consecutivă, cea mai lungă serie pozitivă din ultimii doi ani, transmite Bloomberg.
Indicele de referință al bursei, CSI 300 al Chinei, a crescut luni cu 1,5%, cel mai mult într-o lună. Tranzacționarea acțiunilor în Hong Kong era închisă luni datorită unei sărbători legale. Randamentul obligațiunilor de stat pe 10 ani a crescut cu 1 punct de bază la 2,31% la Shanghai.
Indicele oficial al managerilor de achiziţii (PMI) a crescut la 50,8 în martie, de la 49,1 în februarie, peste pragul de 50 care separă creşterea de contracţie şi depăşind o prognoză mediană de 49,9 într-un sondaj Reuters.
Cererea și oferta internă s-au îmbunătățit
Deşi ritmul de creştere a fost modest, a fost, de asemenea, cel mai ridicat nivel al PMI din luna martie a anului trecut, când impulsul dat de ridicarea restricţiilor dure legate de COVID-19 a început să încetina.
„Dintre indicatori, cererea şi oferta internă s-au îmbunătăţit, încrederea proprietarilor de locuinţe şi a managerilor îşi revine, în timp ce dorinţa de a consuma şi de a investi este în creştere”, a declarat Zhou Maohua, analist la China Everbright Bank.
Noile comenzi de export au urcat în teritoriu pozitiv, întrerupând o scădere de 11 luni, dar ocuparea forţei de muncă a continuat să scadă, deşi într-un ritm mai lent, au arătat datele PMI.
Indicatorii optimi recenţi sugerează că cea de-a doua economie din lume revine încet pe baze mai bune, ceea ce îi determină pe analişti să înceapă să-şi actualizeze previziunile de creştere pentru acest an.
Factorii politici s-au confruntat cu încetinirea economică persistentă de la abandonarea restricţiilor legate de COVID la sfârşitul anului 2022, pe fondul unei crize imobiliare care se adânceşte, al datoriilor în creştere ale guvernelor locale şi al slăbirii cererii globale.
„Datele din martie arată că economia este pregătită pentru un final mai bun al trimestrului I. Ocuparea forței de muncă a înregistrat cea mai lungă perioadă de îmbunătăţire de la sfârşitul anului 2020. Producţia a crescut, la fel şi comerţul cu amănuntul”, a afirmat China Beige Book, o firmă de consultanţă, într-o notă de săptămâna trecută.
Cu toate acestea, o scădere profundă a sectorului imobiliar al gigantului asiatic rămâne o frână majoră a creşterii economice, testând starea de sănătate a guvernelor locale puternic îndatorate şi a bilanţurilor băncilor de stat.
Petrolul se scumpește susținut de cererea chineză
„Ultimii macroindicatori din China, arată că cererea și oferta internă s-au îmbunătățit, în timp ce încrederea proprietarilor de case și managerilor își revine, în timp ce dorința de a consuma și de a investi crește”, a declarat pentru Reuters analistul chinez Everbright Bank, Zhou Maohua.
Ca urmare, prețul petrolului a început să se tranzacționeze în această săptămână în creștere, susținut de datele economiei chineze, prelungind raliul de săptămâna trecută, chiar dacă mai multe piețe au rămas închise luni pentru vacanța de Paște.
Prețul țițeiului a crescut constant în ultimele trei luni și s-ar putea să mai rămână la un nivel înalt. Printre factorii care contribuie la scumpire, pe lângă reducerile producției OPEC+, se numără și o scădere a ofertei din Rusia, deoarece Moscova a anunțat că nu se va concentra atât pe reducerea producției de petrol, ci mai degrabă pe scăderea exporturilor, așa cum a făcut-o în lunile precedente, într-un mix de reduceri conform acordului OPEC+.
Între timp, o capacitate de rafinare de aproximativ 1 milion de barili pe zi din Rusia este oprită ca urmare a atacurilor ucrainene, a menționat Reuters în raportul său, citând Energy Aspects spunând că „Riscurile geopolitice la aprovizionarea cu țiței și materii prime se adaugă la fundamentele puternice ale cererii din T2/2024”.
Un nou factor care a ajutat la creșterea prețurilor a fost cererea majorată, în special în Europa. Analiștii de la Goldman Sachs au transmis că cererea europeană de petrol s-a dovedit mai puternică decât se aștepta, adăugând 100.000 barili pe zi (bpz) în februarie față de aceeași lună din 2023, în contrast puternic cu așteptările băncii care vedea o contracție de 200.000 bpz.
***