Franţa nu va mai accepta de la 1 ianuarie imami pregătiți și „detaşaţi” din alte ţări, a anunţat vineri ministrul francez al Afacerilor Interne Gerald Darmanin, într-o scrisoare adresată ţărilor vizate.
O măsură similară a luat anul acesta și Germania, dar ea se referă doar la imamii care au urmat cursurile în Turcia, țară de unde provin mulți dintre cetățenii cu descendență străină din această țară.
De asemenea, după 1 aprilie 2024, imamii detaşaţi încă prezenţi pe teritoriul Franţei nu vor putea rămâne în această ţară „sub acest statut”, a adăugat Darmanin.
De la începutul lui 2020, Emmanuel Macron şi-a anunţat hotărârea de a pune capăt primirii celor circa 300 de imami trimişi de diverse ţări (Algeria, Turcia, Maroc etc.) şi de a creşte în paralel numărul de imami formaţi în Franţa. „Lucrăm pentru a pune capăt în 2024 practicii de imami detaşaţi”, a precizat ministrul de interne francez de la acea dată, Christophe Castaner.
Amintind de acest „preaviz” de trei ani, pentru a lăsa moscheilor şi statelor timpul de a se organiza, Gerald Darmanin a insistat vineri asupra calendarului: decizia „se va aplica efectiv începând cu 1 ianuarie 2024”.
Aceasta înseamnă concret că începând de la această dată Franţa „nu va mai accepta noi imami detaşaţi”.
În ceea ce priveşte imamii care se află deja în Franţa, va fi schimbat statutul lor: începând din 1 aprilie, un „cadru specific” va fi pus în aplicare pentru a le permite asociaţiilor ce gestionează locurile de cult să recruteze ele însele imami, pe care ele îi vor plăti direct.
(Citește și: The Telegraph: Islamismul a scăpat de sub control în școlile franceze și amenință valorile liberale ale Franței)
Este una dintre măsurile împotriva „separatismului islamist”
Scopul nu este de a impiedica imamii străini să predice în Franţa, ci de a asigura că niciunul nu este plătit de un stat străin al cărui funcţionar sau agent public ar fi el.
În schimb, venirea „imamilor de Ramadan”, cei circa 300 de cântăreţi de psalmi şi de recitatori care vin în Franţa în timpul lunii sfinte a musulmanilor, aceasta „nu este pusă în discuţie”, potrivit mesajului lui Darmanin.
În paralel, accentul este pus pe necesitatea ca „o parte tot mai mare” dintre imamii ce oficiază pe teritoriul francez să fie, „cel puţin parţial, formaţi în Franţa”.
Dincolo de formările culturale, este vorba de a susţine de asemenea accesul imamilor la formări universitare, precum cea lansată în 2023 de Institutul Francez de Islamologie.
Hotărât să lupte împotriva „separatismului islamist”, preşedintele Emmanuel Macron anunţase în februarie 2020 o serie de măsuri împotriva „influenţelor străine” asupra islamului în Franţa, mergând de la imamii detaşaţi până la finanţările de moschei.
Germania a anunțat că renunță treptat la imamii formați în Turcia
Germania va înceta treptat să mai accepte imami din Turcia și îi va forma pe acești lideri religioși pe teritoriul său, pentru a încuraja integrarea musulmanilor în societate, a anunțat joi Ministerul german de Interne.
S-a ajuns la un acord cu grupul de coordonare turco-islamică DITIB, în baza căruia Germania va instrui 100 de imami pe an, iar Turcia va reduce în același timp numărul de ghizi spirituali trimiși în țară cu același număr, arată ministerul într-un comunicat de presă citat de Deutsche Welle.
DITIB este cea mai mare asociație islamică din Germania și gestionează aproximativ 900 de comunități de moschei.
Subordonați ai Ministerului turc al Afacerilor Religioase, liderii religioși veniți în Germania din Turcia au fost suspectați că acționează ca propagandiști al regimului de la Ankara, în special după puciul eșuat împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, din 2016.
”Avem nevoie de lideri religioși care să ne vorbească limba, să ne cunoască țara și să ne susțină valorile. Vrem ca imamii să fie implicați în dialogul inter religios și să discute chestiuni legate de credință în societatea noastră”, a afirmat ministrul de interne, Nancy Faeser.
Potrivit Conferinței Islamice Germane (IKD), în Germania există aproximativ 5,5 milioane de musulmani, reprezentând aproximativ 6,6% din populație. Ideea formării liderilor religioși ai comunității turce din Germania a fost avansată de fostul cancelar Angela Merkel.
****