inteligența artificială în educație

16 septembrie, 2023

Tot mai multe universități și instituții de învățământ din întreaga lume folosesc inteligența artificială în educație.

Ce este inteligența artificială

Inteligența artificială (AI în engleză) se referă la inteligența mașinilor sau a software-ului (a programelor pe calculator), spre deosebire de inteligența naturală a oamenilor sau a unor specii de animale.

Inteligența artificială este și un domeniu de studiu în știința calculatoarelor care se ocupă de dezvoltarea și studierea mașinilor inteligente. AI se poate referi și la computerele în sine care sunt dotate cu inteligență artificială.


Autorii Kaplan și Haenlein definesc inteligența artificială ca fiind „capacitatea unui sistem de a interpreta corect datele externe, de a învăța din astfel de date și de a folosi ceea ce a învățat pentru a-și atinge obiective și sarcini specifice printr-o adaptare flexibilă”, potrivit Wikipedia.org.

Inteligența artificială – utilizări

În prezent, tehnologia AI este utilizată pe scară largă în industrie, administrație și știință. Câteva aplicații răspândite sunt: motoarele de căutare pe internet avansate (de exemplu, Google Search), sistemele de recomandare (utilizate de YouTube, Amazon și Netflix), înțelegerea vorbirii umane (Siri și Alexa), mașinile fără șofer, instrumentele generative (ChatGPT, tool-uri care creează artă etc) sau programele care joacă șah sau Go la cel mai înalt nivel, mai notează sursa citată.

Revenind la inteligența artificială în educație, Matthew Lynch, unul dintre cei mai importanți scriitori care au abordat acest subiect (ca de exemplu în lucrarea „Viziunea mea pentru viitorul inteligenței artificiale în educație”), arată că AI nu diminuează predarea la clasă, ci o îmbunătățește în numeroase moduri.

Inteligența artificială în educație – avantaje

Într-un articol publicat pe site-ul theedadvocate.org, Matthew Lynch prezintă mai multe avantaje ale folosirii inteligenței artificiale în educație.


1. Personalizare. Pentru un profesor poate fi copleșitor să-și dea seama cum să răspundă nevoilor fiecărui elev din clasă. Unii elevi pot fi avansați, în vreme ce alții pot avea probleme de învățare sau diferite dizabilități. Există sisteme AI care îi sprijină pe elevi în procesul educativ, asigurându-se că elevii au acces egal la învățare.

Conform sursei citate, sistemele AI se adaptează cu ușurință la nevoile individuale de învățare ale fiecărui elev și pot ținti instruirea în funcție de punctele forte și de cele slabe ale fiecărui elev.

Tutorii AI le permit elevilor să primească ajutor individual și pot reduce anxietatea asociată cu prezența unui profesor, notează Wikipedia.org. Aceste sisteme se numesc sisteme inteligente de tutorat / instruire sau sisteme inteligente de asistare a învăţării (ITS).

Inteligența artificială în educație – ce sunt sistemele de instruire

Un sistem inteligent de instruire este un sistem informatic care își propune să le ofere elevilor (studenților sau cursanților) instrucțiuni imediate și personalizate, precum și feedback, de regulă fără a necesita intervenția unor profesori umani.

În mod tipic, un sistem ITS urmărește să reproducă beneficiile demonstrate ale îndrumării 1 la 1 și ale instruirii personalizate, în contexte în care elevii ar avea acces doar la instruire în grup, de la un singur profesor (prelegeri la clasă) sau nu ar avea deloc profesor (teme online).

Sistemele inteligente de instruire pot evalua stilul de învățare al unui elev, motiv pentru care pot furniza sprijin personalizat, notează și Matthew Lynch.

De ajutor este și așa-numita tehnologie de asistență, în sensul că inteligența artificială poate ajuta elevii cu nevoie speciale. De pildă, un program AI le poate citi texte elevilor cu deficiențe de vedere.

Inteligența artificială în educație – ajutor pentru profesori

2. Notarea. Autorul menționează că notarea este una dintre cele mai obositoare sarcini ale profesorilor, care ia foarte mult timp, în defavoarea activităților mai semnificative și mai utile, cum ar fi planificarea lecțiilor și dezvoltarea profesională.

Însă inteligența artificială este acum atât de avansată încât programele pot face mult mai mult decât să noteze testele grilă. Pot, de asemenea, să compileze date despre performanța elevilor și pot nota lucrări mai abstracte, cum ar fi eseurile.

Feedback pentru profesori și elevi de la AI

3. feedback cu privire la calitatea cursului. AI poate identifica lacunele din conținutul cursului pe baza performanței elevilor la evaluări. De exemplu, dacă un procent semnificativ de studenți răspunde incorect la o întrebare, AI poate determina ce informații sau concepte specifice le lipsesc elevilor, astfel încât educatorii să poată îmbunătăți materialele și metodele de predare.

4. feedback semnificativ și imediat pentru studenți. Potrivit lui Lynch, într-o perioadă în care cea mai mare parte a comunicării ale loc online sau prin mesaje text, elevii ezită tot mai mult să-și asume riscuri în fața profesorilor și a colegilor, încercând să evite să primească feedback critic în public. Însă cu AI, elevii se pot simți mai confortabil să facă greșelile inerente procesului de învățare, primind totodată feedbackul de care au nevoie.

Inteligența artificială în educație – jocuri pentru preșcolari

O mare parte din inteligența artificială în educație se concentrează pe reducerea timpului petrecut de profesori îndeplinind sarcini obositoare, se arată într-un articol despre inteligența artificială publicat pe site-ul Universității din San Diego, SUA.

Astfel, automatizarea sarcinilor administrative este unul dintre beneficiile importante evidențiate de Bernard Marr, un autor și consilier în tehnologie care estimează o creștere de 47,5% în utilizarea inteligenței artificiale în educație în SUA în perioada 2017-2021.

Inteligența artificială este folosită și în educația timpurie, sub forma unor jocuri interactive care îi învață pe copii abilități de bază.

Cum poate fi folosită inteligența artificială în educație

Potrivit lui Lynch, AI poate fi folosită și pentru:

  • gestionarea clasei, inclusiv a comportamentului elevilor
  • planificarea lecțiilor
  • lecții audio-vizuale
  • comunicarea dintre profesori și părinți
  • învățarea limbilor străine
  • pregătirea pentru examen
  • dezvoltare profesională

Inteligența artificială în învățământul superior

Inteligența artificială este utilizată și în învățământul superior, ca de exemplu pentru detectarea plagiatului. De asemenea, există programe ce sunt utilizate pentru transcrierea prelegerilor facultății, pentru analizarea performanțelor studenților sau pentru cercetare academică.

inteligența artificială în educație
Foto: nikolayhg / pixabay.com

Inteligența artificială în educație – exemple de AI

Articolul de pe site-ul Universității din San Diego citează câteva exemple de programe de inteligență artificială folosite deja în educație:

1. Thinkster Math – un program de instruire în matematică

2. Jill Watson – un asistent de predare virtual introdus de Institutul de Tehnologie din Georgia în 2016

3. Brainly – un forum pentru întrebări la clasă

4. Nuance – un software de recunoaștere a vorbirii folosit de studenți și profesori, capabil să transcrie până la 160 de cuvinte pe minut

Inteligența artificială în educație – exemple de programe

5. Cognii – produse bazate pe AI ce includ un asistent de predare virtual

6. KidSense – soluții educaționale AI concepute pentru copii, ce includ un instrument voce-text cu algoritmi construiți pentru a recunoaște vorbirea uneori mai dificil de înțeles a copiilor

7. Cram101 – tehnologie AI care poate transforma orice manual într-un ghid de studiu inteligent, cu rezumate ale capitolelor și teste practice de tip adevărat-fals sau cu răspunsuri multiple

8. JustTheFacts101 – destinat să funcționeze ca echivalent al unui marker clasic, programul evidențiază informațiile esențiale și generează instantaneu rezumate specifice pentru cărți, capitole etc

Foto: geralt / nikolayhg / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în educație ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Fonduri europene pentru universități. Până la 3,9 milioane € / instituție

Finanțare nerambursabilă pentru instituții publice. 3 surse esențiale

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: