19 iulie, 2023

Economia globală încetinește, cea mai afectată ramură fiind industria, iar perspectivele pe termen mediu rămân slabe, a declarat șefa FMI, Kristalina Georgieva la summitul G20 care se desfășoară în India.

Adresându-se miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G20, șefa FMI și-a xprimat preocuparea cu privire la persistența decalajului între între țările bogate și sărace.

În sfârşit, inflaţia este pe un trend descendent, deşi „inflaţia de bază rămâne ridicată, în pofida înăspririi semnificative a politicii monetare. Totuşi, inflaţia ar putea rămâne mai mult timp la un nivel mai ridicat şi ar putea necesita o înăsprire suplimentară a politicii monetare”, a declarat Georgieva.


Aceasta a adăugat: „Deşi se observă progrese, sarcina noastră nu este încă încheiată – actuala austeritate monetară trebuie menţinută. O celebrare prematură poate răsturna câştigurile obţinute cu greu în procesul de dezinflaţie”.

Procesul dezinflaționist rămâne o prioritate pentru toate statele lumii, în paralel cu refacerea bufferelor fiscale și implementarea reformelor care să sprijine dezvoltarea economică.

„Pentru a sprijini aceste reforme, FMI îşi va extinde activitatea în vederea mobilizării resurselor interne, sprijinirea pieţelor de capital şi îmbunătăţirea mediului pentru investiţiile private – atât interne, cât şi externe”, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Georgieva a atras atenţia asupra necesităţii consolidării mecanismului de siguranţă financiar global, inclusiv revizuirea resurselor FMI, un element critic pentru asigurarea predictibilităţii capacităţii instituţiei.


De asemenea, şeful FMI a subliniat progresele înregistrate în restabilirea sustenabilităţii datoriei, dând ca exemplu acordul recent privind restructurarea datoriei Zambiei.

Totuși, „procesul de restructurare a datoriei trebuie să fie în continuare mai rapid și mai eficient”, a spus ea. „Costurile întârzierii în ajungerea la un acord cu privire la tratamentele necesare reducerii datoriilor sunt suportate în mod acut de țările împrumutate și de cetățenii lor, care sunt cel mai puțin capabili să suporte această povară”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: