29 martie, 2023

Polonia dorește ca Uniunea Europeană să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața blocului. Este, conform Reuters, anunțul făcut miercuri de premierul Mateusz Morawiecki, care încearcă să calmeze furiei fermierii cu privire la efectul importurilor asupra prețurilor cerealelor poloneze.

Creșterea nemulțumirilor în zonele rurale din cauza afluxului de cereale ucrainene reprezintă o durere de cap majoră pentru partidul de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), din Polonia într-un an electoral. Baza sa conservatoare de alegători trăiește în principal în zonele rurale și orașe mici.

„Solicităm utilizarea tuturor instrumentelor de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă.

România se raliază demersului Varșoviei


Premierul Morawiecki a spus că a convenit cu liderii mai multor țări de la granița cu Ucraina să scrie președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri.

Unul dintre liderii care susține demersurile poloneze este Nicolae Ciucă. „Împreună suntem angajați într-un proces de discuții cu Comisia Europeană despre care ar trebui să fie mecanismele pentru a impune trasabilitatea exporturilor ucrainene și a destinațiilor finale”, a spus marți Nicolae Ciucă la Forumul economic România – Polonia.

(Citește și: ”Fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina ar putea beneficia de fonduri din rezerva de criză agricolă”)

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, și-a văzut porturile de la Marea Neagră blocate de când Rusia a invadat în urmă cu mai bine de un an și a fost nevoită să găsească rute maritime alternative prin statele Uniunii Europene, Polonia și România.

Cantități mari de cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele central-europene, dăunând prețurilor și vânzărilor fermierilor locali.

Fermierii polonezi cer de 10 ori mai mulți bani decât a aprobat Comisia


Premierul Morawiecki a vorbit în timp ce ministrul Agriculturii Henryk Kowalczyk s-a întâlnit cu reprezentanții fermierilor, care au respins ajutorul guvernamental propus până acum ca fiind inadecvat. „Se datorează bani pentru fiecare hectar de cereale, pierderile trebuie acoperite”, a declarat Michal Kolodziejczak, fondatorul grupului Agrounia, înaintea mesei rotunde cu guvernul. „Trebuie să existe cel puțin 6 miliarde de zloți (1,39 miliarde de dolari) pentru a acoperi aceste pierderi.” „Nu voi pleca decât dacă există soluții bune aici. Poliția va trebui să ne scoată afară.”

Cifra citată de Kolodziejczak este de zece ori mai mare decât programul de ajutor de 600 de milioane de zloți aprobat luni de Comisia Europeană, despre care guvernul spune că va ajuta la compensarea fermierilor pentru pierderile lor.

Prin mecanismul de compensare gândit de Comisia Europeană, România a obținut 10 milioane euro drept compensații pentru fermieri. Suma este considerată mică față de pierderile reale ale agricultorilor români.

Banii europeni vin din Fondul de criză al Politicii Agricole Comune.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: