6 ianuarie, 2023

România a împrumutat circa patru miliarde de dolari joi, nivel record, în cadrul primei ieșiri din acest an a statului pe piețele financiare internaționale, potrivit datelor Bloomberg.

Potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor Publice, publicat în Monitorul Oficial, emisiunea vizează și răscumpărarea anticipată a unor obligațiuni mai vechi, denominate în dolari, scadente în august 2023 și ianuarie 2024 și preschimbarea acestora cu obligațiuni noi.

De asemenea, statul a avut în vederea lansarea a două serii noi de obligațiuni denominate în dolari, cu maturitatea de 10 ani și de 30 de ani.


”Ministerul de Finanțe a revenit pe piețele internaționale, prin emisiuni denominate în dolari, pe scadențele cinci ani (1,24 miliarde), 10 ani (1,5 miliarde) și 30 ani (1,25 miliarde), la costuri medii anuale de MS+280 puncte bază, MS+350 puncte bază, respectiv MS+385 puncte bază”, se arată într-o notă transmisă investitorilor de Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

(Citiți și: ”Prognoza îndatorării statului pe 2023: împrumut record, la costuri de finanțare accelerează”)

România a urmat astfel exemplu Ungariei și a profitat de condițiile bune de piață de la începutul acestui an. Budapesta a împrumutat miercuri 4,25 miliarde de dolari de la investitorii străini.

Necesar de finanțare de 10,3% din PIB în 2023

Statul are un necesar de finanțare foarte ridicat în 2023, de circa 160 de miliarde de lei (32 de miliarde de euro), echivalentul a 10,3% din PIB, nivel record, potrivit rapoartelor Ministerului Finanțelor Publice (MPF).

Necesarul brut de finanțare din 2023 e determinat de:

  • nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB – aproximativ 68 mld. lei;
  • volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 mld. lei; acestea reprezintă împrumuturi mai vechi care ajung la scadență în acest an și vor fi înlocuite de noi împrumuturi, cu dobânzi semnificativ mai mari.

Volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate de pe piața internă este în sumă de circa 97-102 mld. lei.

Volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 mld. EUR prin:

  • emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de 7,5-8,5 mld. euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024. De asemenea, în funcție de condițiile și termenii financiari aferente acestora cât și de evoluțiile piețelor financiare pot fi utilizate și alte instrumente pe piețele externe (ex: obligațiuni de tip Samurai) după parcurgerea etapelor specifice necesare realizării acestora.
  • disponibilizarea sumelor de circa 2 mld. de euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență; iii) trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la circa 1,5 mld. de euro.

Statul a reluat în 2022 împrumuturile în dolari, prima emisiune fiind realizată tot în ianuarie, când Finanțele au împrumutat 2,1 miliarde de dolari. A urmat un nou împrumut în dolari în mai, în valoare de 1,75 miliarde de dolari.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: