Indicele PMI, realizat pe baza răspunsurilor date de managerii de achiziții din toate sectoarele economice, din octombrie oferă noi dovezi că economia zonei euro alunecă într-o recesiune relativ accentuată, în vreme ce presiunile inflaționiste se mențin ridicate.
”Scăderea indicelui PMI compozit de la 48,1 în septembrie la 47,1 în octombrie a fost mai mare decât am anticipat noi sau decât consensul pieței. Indicele aferent producției a înregistrat o scădere notabilă (de la 48,4 la 46,6), dar și indicele aferent serviciilor a scăzut la rândul său (de la 48,8 la 48,2)”, notează Andrew Kenningham, Chief Europe economist la capital Economics.
Defalcarea limitată pe țări disponibilă la ora actuală arată că Germania are probleme mult mai profunde decât Franța, deoarece PMI-ul său compozit a scăzut la 44,1 față de 50,0 pentru Franța. Acest lucru indică o probabilitate ridicată ca economia germană să se fi contractat în T3, în timp ce Franța a înregistrat probabil o creștere modestă.
”Un PMI mai slab decât se aștepta confirmă că zona euro este acum în recesiune. În timp ce presiunile asupra prețurilor energetice se reduc treptat, pare prea devreme pentru ca acestea să nu mai apese asupra inflației prețurilor de consum. Banca Centrală Europeană (BCE) va rămâne așadar în regim de înăsprire până în primul trimestru al anului 2023”, notează și specialiștii băncii olandeze ING.
Presiunile inflaționiste au rămas ridicate. Companiile au raportat mai puține lipsuri de componente și o îmbunătățire a transportului, însă acest lucru a survenit probabil ”din cauza diminuării cererii, dar presiunile asupra costurilor vor menține inflația ridicată pentru ceva timp”, punctează Andrew Kenningham.
Specialiștii capital Economics prognozează un declin economic de 2% din PIB pentru zona euro în 2023 și o rată a inflației care se va menține semnificativ peste ținta BCE pentru o perioadă lungă de timp.
***