26 septembrie, 2022

Lira sterlină s-a prăbușit luni la un nivel minim istoric în raport cu dolarul american, în urma unei deprecieri de circa 5%, o reacție a piețelor la anunțul ministrului britanic de Finanțe, Kwasi Kwarteng, cu privire la implementarea celui mai ambițios plan de reducere a taxelor din ultimele cinci decenii, transmite Financial Times.

Investitorii se tem că planurile guvernului de la Londra vor duce la creșterea datoriei publice, într-un moment în care Banca Angliei este forțată să crească dobânzile pentru a readuce inflația sub control.

Moneda britanică a scăzut luni la cel mai redus nivel din 1971 față de dolarul american, respectiv 1,035. Mișcarea bruscă s-a produs în primele ore de la deschiderea tranzacțiilor din Asia, volumul redus al acestora explicând parțial volatilitatea ridicată. La debutul tranzacțiilor pe piețele europene, lira sterlină s-a situat la 1,06 față de dolarul american.

(Citiți și: ”UK anunță cel mai mare pachet de reduceri de taxe și impozite din ultimii 50 de ani”)


Lira sterlină a scăzut, de asemenea, cu 3,7% față de euro luni, până la 1,0787 euro, cel mai scăzut nivel din septembrie 2020. Deprecierea față de moneda unică europeană este un argument în plus că evoluția față de dolar nu reprezintă doar o consecință a întăririi acestuia (ca urmare a politicii Rezervei Federale din SUA, de majorare agresivă a dobânzilor, care generează ample mișcări de capital către America), ci și o pierdere a încrederii investitorilor față de evoluția economiei britanice.

Kwasi Kwarteng a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute un pachet de stimulente fiscale în valoare de 45 de miliarde de lire sterline, cel mai însemnat din ultimii 50 de ani, potrivit presei britanice.

La scurt timp, investitorii au început să vândă masiv obligațiuni guvernamentale (instrumente de finanțare a datoriei publice), dobânzile la titlurile britanice de stat pe zece ani înregistrând o creștere de aproape 0,3 puncte procentuale, la 3,8% pe an.

Planul guvernului a fost anunțat în contextul în care executivul britanic ar urma să cheltuiască alte 150 de miliarde de lire sterline pentru subvenționarea costurilor la energie pentru companii și consumatori.

Marea Britanie se îndreaptă către o criză cu care se confruntă în general piețele emergente


Spre deosebire de marile reduceri de taxe din anii 1980, actualul guvern plănuiește să le finanțeze pe acestea prin împrumuturi de zeci de miliarde de lire sterline, adăugând presiune pe datoria publică într-un context economic nefavorabil, în care Banca Angliei este nevoită să crească dobânzile pentru a ține sub control inflația.

(Citiți și: ”Marea Britanie plafonează la jumătate prețurile la gaze și electricitate pentru companii”)

„Se pare că ne îndreptăm spre o spirală pe care o vedem de obicei în crizele piețelor emergente, în care factorii de decizie se luptă să-și reafirme credibilitatea”, a declarat Mansoor Mohi-uddin, economist șef la Bank of Singapore.

Mohi-uddin a precizat că încrederea investitorilor în lire sterline a fost subminată de așteptările că datoria publică a Marii Britanii se află acum pe „o traiectorie de creștere nesustenabilă”, în timp ce țara continuă să aibă un „deficit de cont curent vertiginos”.

Banca Angliei va fi forțată să facă mai mult pentru a compensa măsurile guvernamentale

„Dacă vom continua să vedem aceste mișcări uriașe pe piață, Banca Angliei va trebui să crească ratele dobânzilor, poate cu până la 1 punct procentual, pentru a încerca să stabilizeze lira”, a adăugat el.

Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor cu 0,5 puncte procentuale, la o zi după ce Rezerva Federală din SUA a operat a treia majorare consecutivă de 0,75 puncte procentuale.

„Credem că evoluția lirei sterline depinde în mare măsură de răspunsul monetar la inflație pe termen scurt și de măsurile fiscale bine direcționate, însă evoluția de până acum este mai puțin decât încurajatoare pe ambele fronturi”, consideră și analiștii Goldman Sachs.

„Având în vedere cheltuielile fără sursă de finanțare de pe partea fiscală, care nu sunt compensate de politica monetară pentru a contracara impulsul inflaționist, este probabil ca moneda să se deprecieze în continuare.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: