China ar lua în calcul să cumpere sau să își crească participațiile la companii rusești de energie și de materii prime, precum gigantul Gazprom sau producătorul de aluminiu United Co. Rusal International, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Beijingul poartă discuții cu companiile sale de stat, inclusiv China National Petroleum Corp. (CNPC), China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China și China Minmetals Corp., despre potențiale oportunități de investiții în companii sau active rusești, au precizat sursele.
Scopul unor astfel de tranzacții ar fi să susțină importurile Chinei, pe măsură ce își concentrează atenția asupra securității energetice și alimentare, și nu ca o dovadă de sprijin a Rusiei, au precizat persoanele în cauză.
China a promis că va continua relațiile comerciale în mod normal cu Rusia. Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat la începutul săptămânii că legăturile dintre China și Rusia rămân ”solide”, chiar dacă Beijingul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la victimele civile din Ucraina și a cerut discuții de pace pentru a pune capăt războiului.
China are o serie de investiții strategice în Rusia. CNPC deține un pachet de 20% din proiectul Yamal LNG și o participație de 10% în Arctic LNG 2, în timp ce Cnooc Ltd. deține și 10% din Arctic.
Cu toate acestea, orice investiție în Rusia este plină de riscuri care depășesc actul de echilibru geopolitic pe care încearcă să-l mențină Beijingul.
Rusia a devenit o piață în care este aproape imposibil de investit pentru firmele globale, deoarece economia națiunii se deteriorează rapid. Sancțiunile au șters miliarde de dolari din activele rusești, iar obligațiunile s-au prăbușit pe măsură ce riscurile de nerambursare se intensifică.
Yuanul a crescut în raport cu rubla, ridicând semne de întrebare cu privire la relația strategică a ambelor țări.
O investiție a Chinei ar putea contribui la consolidarea efortului Moscovei de a accelera așa-numitul ”pivot către Asia” cu acorduri de aprovizionare cu petrol și gaze. China a dublat achizițiile de produse energetice rusești la aproape 60 de miliarde de dolari în ultimii cinci ani.