Lucrătorii din Belgia vor putea în curând să aleagă o săptămână de patru zile de muncă, a câte 10 ore fiecare, conform unei măsuri din pachetul de reforme propus pentru piața muncii.
Pachetul agreat de coaliția din Belgia, prezentat marți, le va oferi angajaților și dreptul de a-și închide device-urile și de a-și ignora șefii, după programul de lucru, fără a risca sancțiuni.
Cu acest acord se face un pas important spre o economie mai inovatoare, mai durabilă și mai digitală, a declarat marți premierul Alexander de Croo, citat de Euronews. „Scopul este de a face oamenii și afacerile mai puternice”, a explicat acesta în conferința de presă în care a prezentat pachetul de reforme.
Lucrătorii din economia gig vor primi, de asemenea, mai multă protecție juridică, iar angajații cu normă întreagă vor putea opta pentru programe de muncă mai flexibile, prim noile măsuri propuse pentru piața muncii.
De asemenea, angajații își vor putea schimba programul de lucru de la o săptămână la alta, pentru a-și organiza mai bine viața privată.
Refuzul angajatorului de a aproba săptămâna de 4 zile trebuie motivat
O pondere importantă în cadrul reformei o au măsurile cu impact asupra echilibrului dintre viața profesională și cea personală a lucrătorilor, fie că sunt angajați în sectorul de stat, fie că muncesc în mediul privat.
Astfel, angajații vor avea posibilitatea de a solicita o săptămână de patru zile, iar angajatorul nu va putea refuza acest lucru decât dacă are motive temeinice, a declarat ministrul belgian al Muncii, Pierre-Yves Dermagne, în conferința de presă.
Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat pentru Euronews că angajații vor putea cere să lucreze patru zile pe săptămână pentru o perioadă de șase luni. După aceea, ei vor putea alege să continue acest program sau să revină la o săptămână de cinci zile, fără consecințe negative.
„Perioada de șase luni a fost aleasă astfel încât un angajat să nu rămână blocat prea mult timp, în cazul unei alegeri greșite ”, au explicat oficialii belgieni.
Dreptul la deconectare
În ianuarie, funcționarilor publici care lucrează pentru guvernul federal li s-a dat dreptul de a se deconecta. Ei își pot închide dispozitivele de și să ignore mesajele după orele de program, fără a risca sancțiuni din partea șefilor
Prin proiectul propus marți, toți lucrătorii belgieni, inclusiv cei din sectorul privat, vor primi acest drept.
Granița dintre muncă și viața personală s-a estompat tot mai mult, iar aceste solicitări neîntrerupte pot afecta sănătatea fizică și psihică a lucrătorului, a mai spus ministrul Muncii.
În practică, noua lege se va aplica doar angajatorilor cu mai mult de 20 de salariați. Se așteaptă însă ca angajatorii să negocieze cu sindicatele includerea dreptul la deconectare în contractele colective.