Franța și Germania și-au împărțit statele-problemă ale UE, Ungaria și Polonia, în încercarea de a dezamorsa conflictele dintre acestea și Bruxelles. Președintele Macron a constatat în Ungaria că situația s-ar putea schimba abia după alegerile generale din aprilie anul viitor, iar cancelarul Scholz a văzut în Polonia că problemele bilaterale par mai complicate decât este relația UE – Varșovia.
După întâlnirea de luni, de la Budapesta, cu premierul Viktor Orbán, președintele Emmanuel Macron a constatat că Ungaria nu va ceda în conflictele cu UE în privința statului de drept înainte de alegerile generale din aprilie.
„Există foarte puține progrese în aceste probleme, există o voință clară a Ungariei de a nu face progrese în aceste chestiuni înainte de alegerile din aprilie”, a declarat Macron, citat de Politico, unui grup de reporteri în timpul vizitei sale de o zi la Budapesta.
Președintele Macron a fost clar că a discutat în mod explicit chestiuni legate de statul de drept, drepturile minorităților – inclusiv drepturile LGBTQ+ – și corupția din Ungaria în întâlnirea sa unu la unu cu Orbán. ”Am avut neînțelegeri, pe care le-am afirmat foarte clar”, a precizat Emmanuel Macron.
Principalul obiectiv al lui Emmanuel Macron în vizita la Budapesta, unde a participat și la summitul Grupului de la Visegrad, a fost acela de a asigura sprijinul țărilor din Europa Centrală pentru agenda ambițioasă stabilită pentru viitoarea președinție franceză a Consiliului UE.
Franța este interesată aă avanseze în prima jumătate a anului viitor un pact UE privind migrația, acțiunile climatice ale UE și, mai ales, „Busola strategică”, planul menit să întărească capacitățile militare ale blocului, și „autonomia strategică” a economiei UE.
Cancelarul Germaniei, vizită în Polonia
Pe celălalt ”front”, liderii Germaniei și Poloniei au constatat că au puncte de vedere diferite în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2, tranziția verde și reparațiile de război pe care Polonia tot insistă să le ceară Germaniei.
Cei doi lideri au convenit însă destul de repede, în timpul întâlnirii de duminică, că discuțiile despre statul de drept purtate de Bruxelles și de Varșovia ar trebui încheiate cât mai repede posibil.
”I-am prezentat cancelarului perspectivele și soluțiile noastre și vom vedea cum se dezvoltă acest lucru”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki după prima sa întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz, venit în vizită în Polonia.
La rândul său, cancelarul Scholz a subliniat importanța „statului de drept și a democrației” pentru Uniunea Europeană și a spus că acesta este motivul pentru care „ar fi foarte bine și util dacă discuțiile și discuțiile dintre Comisia Europeană și Polonia ar putea duce în curând la o soluție pragmatică”.