28 septembrie, 2021

Hală de electroliză pentru producția de aluminiu
Hală de electroliză pentru producția de aluminiu

Scumpirea electricității i-ar putea determina  pe producătorii de metale din Europa să îşi transfere operaţiunile în alte regiuni. Totodată planurile UE privind reducerea emisiilor de carbon ar putea fi subminate, a avertizat Eurometaux, asociația industriei metalelor neferoase.

„Creşterea preţurilor la electricitate a provocat deja reducerea producţiei şi ar putea duce la noi relocări ale sectorului nostru în afara Europei, dacă problema nu va fi abordată”, spune Eurometaux într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, și citată de Reuters.

Guvernele europene se confruntă cu presiunea de a limita creşterea costurilor cu energia pentru companii şi gospodării, provocată de ascensiunea explozivă a preţurilor angro la gaze naturale.

Grijile industriei energofage


Producţia de metale neferoase, precum aluminiu, cupru sau nichel, necesită un consum mai mare de electricitate decât orice alte materiale, subliniază Eurometaux. Din asociaţie fac parte mari companii precum Norsk Hydro, Boliden, Eramet, Rio Tinto, Umicore şi Nyrstar.

„Ne îngrijorează și că electricitatea ar putea rămâne mult prea scumpă, ceea ce va descuraja electrificarea industrială în scopul decarbonării. Ar fi subminate obiectivele cuprinse în Pactul Verde European”, mai spune documentul citat.

Ținta UE este de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 cu 55% față nivelul din 1990, pentru a seajunge la emisii nete zero în 2050.

„Volume mari din metalele produse vor fi necesare pentru aprovizionarea lanţurilor de valoare din cadrul Pactului Verde pentru producția de baterii, vehicule electrice, turbine eoliene, panouri solare şi infrastructură de reţea”, susţine Eurometaux.


Săptămâna trecută, firma Nyrstar a decis să îşi reducă producţia de zinc la o topitorie din Ţările de Jos din cauza creşterii preţurilor la electricitate din Europa.

Electricitatea riscă să rămână scumpă mai mulți ani, și din cauza scumpirii gazelor naturale, folosite la producția energetică.

Comisia Europeană a anunţat că va răspunde la momentul oportun.

Problemele produse de volatilitatea prețurilor energiei le vor depăși pe cele de aprovizionare legate de pandemia Covid, crede Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene,

(Citiți și: „Christine Lagarde: Scumpirea energiei va face mai multe probleme decât pandemia coronavirus ”)

„Energia va fi o chestiune cu care ne vom confrunta mai multă vreme. Pentru că suntem în tranziție,  (…) tindem să folosim tot mai puțin sursele fosile”, a spus Christine Lagarde.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: