Guvernul a aprobat miercuri Ordonanța de Urgență privind compensațiile ce le vor fi acordate angajaților din sectorul minier în cadrul programului de închidere a acestei industrii, proces ce se va întinde pe parcursul viitorului deceniu.
Documentul conține modificări la OUG 69/2019 privind concedierile colective din societățile de stat care au primit ajutoare de stat, ordonanță ce își schimbă cu această ocazie și titlul, devenind „Ordonanță de urgență pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective urmare a aplicării programului de decarbonare și de închidere a minelor in perioada 2019 – 2032„.
Ce prevede actul normativ adoptat miercuri:
- Persoanele disponibilizate primesc venitul lunar de completare, egal cu diferența dintre indemnizația de șomaj și câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se efectuează concedierea.
- Pot beneficia de venitul lunar de completare numai persoanele cu o vechime de cel puțin 36 de luni la locul respectiv de muncă
- Venitul de completare se acordă lunar pe perioade stabilite diferenţiat până la 24 luni, respectiv 48 de luni (în funcție de vechime, perioada maximă corespunde pentru cel puțin 22 de ani de muncă).
- Persoanele concediate beneficiază de plăți compensatorii în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.
- Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică până la data de 31 decembrie 2032 pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, în cazul operatorilor economici prevăzuți în Anexe (Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, Complexul Energetic Oltenia și Compania Natională a Uraniului)
Cele patru societăți vizate totalizează aproximativ 18.000 de locuri de muncă, conform notei de fundamentare a OUG de miercuri, iar în perioada imediat următoare se estimează disponibilizarea a 8.354 de angajați, dintre care:
- 4.063 persoane – Complexul Energetic Hunedoara
- 264 persoane – Compania Națională a Uraniului S.A. (CNU)
- 3.997 persoane – Complexul Energetic Oltenia
- 30 persoane – Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului
Totalul veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat, la acest moment, la suma de aproape 916 milioane lei, menționează nota de fundamentare a OUG.
Toți angajații de la Mintia s-au înscris pe listele de disponibilizări voluntare
Condițiile avantajoase de disponibilizare, oferite în cadrul procesului de decarbonizare, a generat un val de înscrieri pe listele de concediere similar celui ce a avut loc în Valea Jiului în 1997, când a fost restructurat sectorul energetic românesc.
Administratorul special al CEH, Cristian Roşu, a declarat săptămâna aceasta, pentru Agerpres, că toți salariații de la termocentrala Mintia, componentă a Complexului Energetic Hunedoara, și-au exprimat dorința de a fi disponibilizați.
„Întregul personal de la Termocentrala Mintia s-a înscris pe listele de disponibilizare. Sunt 607 angajaţi care şi-au depus cereri de disponibilizare”, a declarat Cristian Roşu.
Persoanele disponibilizate vor beneficia de:
- plăţi compensatorii în sumă brută de 49.998 lei, venitul urmând să fie impozitat cu 10%
- angajaţii din minerit vor primi venituri de completare timp de patru ani, iar cei din sectorul energetic vor beneficia de aceste sume pentru o perioadă de doi ani.
(Citiți și: „Aglomerație la disponibilizări la Termocentrala Mintia: toată lumea vrea pachetul de compensații financiare”)
Calendarul închiderii minelor, până în 2032
Cărbunele va fi eliminat din mixul energetic până în 2032, conform unuia dintre documentele componente ale PNRR.
Planul trimis Comisiei Europene conține și un scurt calendar al Reformei pieței de energie electrică, prin inlocuirea cărbunelui din mixul energetic și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare stimulativ pentru investițiile private în producția de electricitate din surse regenerabile:
- Pana cel tarziu in Q2 2022, va intra un vigoare o lege care va cuprinde un calendar de inlocuire a carbunelui, inclusiv masuri privind inchiderea/ conservarea minelor si masuri pentru recalificare si reconversie profesionala, si alte masuri cu impact socio-economic asupra comunitatilor afectate.
- Pana cel tarziu in Q2 2025 se vor inchide 2 exploatari miniere de huila (Lonea si Lupeci), iar pana in Q2 2032 urmatoarele 2 exploatari miniere de huila din jud. Hunedoara (Vulcan si Livezeni) precum si ecologizarea siturilor
- Pana cel tarziu in Q2 2026 se vor inchide cel putin 5 din cele 9 exploatatii miniere pe lignit din cadrul CE Oltenia si vor fi inlocuiti 1300 MW de capacitate instalata pe lignit cu CCGT hidrogen ready,corelat cu aprobarea planului de restructurare de catre COM
- Pana cel tarziu in Q2 2026 se vor fi inlocuit cel putin 1.300 MW pe lignit cu capacitate flexibila pe gaz, in ciclu combinat hydrogen readiness (min. 30%) sau in inalta cogenerare.
Banii din Tranziția Justă repartizați României – 1,95 mld. euro
Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat pe 7 iunie regulamentul de instituire a Fondului pentru tranziție justă. Conform acestuia, României în revin doar 1,95 de miliarde de euro, în condițiile în care bugetul gândit inițial a fost redus de la 40 la 17,5 miliarde de euro, din cauza cheltuielilor neprevăzute generate de pandemia Covid-19.
Acesta este principalul pilon din care va fi finanțată decarbonizarea.
Doar două state primesc sume mai mari din Fondul de tranziție justiție – Polonia, urmată de Germania. Cu precizarea că executivul european a avertizat că regiunea poloneză Bogatynia nu va primi finanţare, dacă guvernul de la Varșovia continuă menţinerea în activitate a minei Turow până în 2044.
(Citiți și: „Minele de cărbune ale României și parastasul lor de 4,4 mld. euro”)
Pensionare mai devreme pentru noi categorii de salariați din sectorul energetic
Potrivit textului adoptat, vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.
Camera Deputaților este for decizional, astfel încât legea pleacă la promulgare.