18 iunie, 2021

YouTube video

Lipsa competențelor digitale în administrația centrală și a funcționarilor pregătiți poate comprimite e-guvernarea, orice progres de digitalizare a statului român ține de funționari pregătiți, afirmă Gabriel Voicilă, Digital Technology Partner PwC.

”O temă de mare importanță este dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților din sectorul public. Oricâte mijloace am avea la dispoziție, e-guvernarea nu va fi posibilă dacă nu avem funcționari pregătiți pentru asta”, a declarat Gabriel Voicilă.


Vă prezentăm cele mai importante declarații ale lui Gabriel Voicilă în cadrul Conferinței CursDeGuvernare Un an de marș al digitalizării – Administrația, de la basic la nivelul următor” (15.06.2021).

Cele mai importante declarații:

  • În ultimul raport DESI, pe 2020, nu mai ocupăm ultimul loc, dar ocupăm locul 3 din coadă. Trebuie să acceptăm că transformarea digitală a fost puțin vizibilă și acum multe proiecte sunt legate de PNRR.
  • Am mai constatat că decalajul urban-rural a fost puternic accentuat în pandemie, exemplul semnificativ: accesul la educație online, unde mediul rural a fost defavorizat
  • Un lucru care ne caracterizează: avem o infrastructură de digitalizare care ne afectează creșterea economică. Ce putem face? O temă importantă este dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților din sectorul public. Oricâte mijloace am avea la dispoziție, e-guvernarea nu va fi posibilă dacă nu avem funcționari pregătiți pentru asta.
  • S-a discutat deja despre interoperabilitate- aceasta este cheia oricărei starategii. Interconectarea asigură baza pentru o guvernare modernă. Nu sunt descoperiri neobișnuite, alții le-au implementat deja de 15 ani.
  • Se vorbește mult de cloudul guvernamental- acesta nu trebuie să fie un centru nou de date. Cloudul ar trebui să faciliteze interoperabilitatea și să faciliteze accesul la tehnologie.
  • Nu există nicio scuză pentru oricare dintre instituțiile care cer date de la cetățeni dacă acestea există deja, la oricare altă instituție. Trebuie să nu mai duplicăm date între instituții, să nu transformăm birocrația de azi în ceva digital.
  • S-a mai vorbit de catalogul serviciilor- acestea trebuie să fie uniforme.
  • Nu este imposibil pentru România să recupereze decalajele în digitalizare, dar va fi foarte greu și orice oportunitate pierdută va accentua aceste decalaje. Este nevoie de colaborare între stat și privat.
  • Despre prejudiciile pe care le creează lipsa de digitalizare: Deși România a avut o creștere economică semnificativă în ultimii 20 de ani, nu a făcut progrese în ceea ce privește digitalizarea serviciilor guvernamentale, comparativ cu alte state din Europa Centrală și de Est, precum Estonia, Lituania, Letonia, iar acest decalaj a fost resimțit puternic anul trecut. Un studiu realizat de PwC România, înainte de declanșarea pandemiei, arată că există o conexiune pozitivă între productivitatea muncii și gradul de digitalizare pentru țările analizate. Astfel, productivitatea în Romania este cu peste 50% mai mică decât în țările care se situează pe primele locuri din punct de vedere digitalizării (Estonia), care înregistrează o productivitate de peste 55USD/h comparativ cu 25 USD/h în România.
  • Infrastructura digitală crește productivitatea prin facilitarea interacțiunii între agenții economici, reducerea costurilor cu tranzacțiile și eficientizarea comunicării, precum și integrarea piețelor în lanțul creării de valoare.
  • România trebuie să aibă în vedere maximizarea politicilor în domeniul digitalizării și să privească investițiile în sectorul tehnologic ca o modalitate de a transforma economia și a impulsiona mai mult creșterea.”
  • Digitalizare și direcții de acțiune: Administrația centrală trebuie să ofere platforme de acces la servicii, la spații de stocare a informațiilor. În administrația locală, concentarea ar trebui să fie pe stimularea inițiativei locale, susținerea antreprenorilor locali și să permită o dezvoltare durabilă a comunității.

Conferința integrală:

YouTube video

Partneri:

eMag, PwC Romania

Network Partners:

ANIS Romania, ARIES, Avocatnet.ro, Confederația Patronală Concordia, INACO – Initiativa pentru Competitivitate


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: