4 iunie, 2021

Guvernul României nu va cere companiilor Romgaz şi Nuclearelectrica să majoreze, de la 50% până la 90%, cota din profiturile pe 2020 ce va fi vărsată la bugetul de stat sub formă de dividende, pentru că societăţile energetice de stat au obiective mari de investiţii, a promis ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Bloomberg.

„După discuţii cu premierul şi ministrul de Finanţe am convenit să exceptăm aceste două companii”, a spus Virgil Popescu, citat de Agerpres.


Cele două companii ar trebui să mobilizeze milarde de dolari pentru investițiile pe care și le-au propus.

Romgaz negociază în prezent preluarea participaţiei de 50% deţinută de grupul american Exxon Mobil la proiectul Neptun din Marea Neagră, în timp ce Nuclearelectrica vrea să construiască două noi reactoare la centrala de la Cernavodă, cu finanțare americană, și să investească în prelungirea duratei de viață a celui mai vechi.

Luni seara, premierul Florin Cîţu declarase că distribuția de dividende la companiile controlate de stat nu ar afecta capitolul de investiţiile acestora, din moment ce banii nu sunt investiți, ci se acordă bonusuri pentru manageri și se organizează excursii de tip team building.

Miza Neptun Deep

Interviul dat de ministrul român al Energiei pare menit acum să asigure că Romgaz și Nuclearelectrica vor avea resurse să participe la tranzacțiile pe care și le-au propus.

(Citiți și: „Romgaz vrea să finanțeze achiziția participației Exxon la Neptun Deep prin emisiune de obligațiuni”)


Virgil Popescu a invocat indirect și promisiunea veche de un an privind modificarea legii offshore, care a dus la retragerea Exxon din proiectul Neptun Deep.

„Sunt optimist că Romgaz va ajunge la un acord cu Exxon şi vom putea să extragem gazele naturale”, a mai spus Virgil Popescu.

Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori.

Promisiuni și privind listarea Hidroelectrica

Virgil Popescu a mai anunţat că România intenţionează să accelereze procesul de eliminare a interdicţiei care împiedică vânzarea de participaţii la cele mai profitabile companii. Şeful de la Energie a precizat că Guvernul va elimina, până în luna iulie, o lege care blochează vânzarea de active ale statului, după ce în luna februarie un act legislativ care viza anularea legii adoptate de precedenta administraţie a fost blocat în Parlament.

Eliminarea interdicţiei va permite Hidroelectrica să înceapă pregătirile pentru o ofertă publică iniţială (IPO) ce ar putea avea loc la finele acestui an sau începutul lui 2022, a adăugat ministrul.

„Voinţa politică există şi ne vom respecta promisiunile, dar trebuie urmată procedura parlamentară. Am avut recent o discuţie cu colegii mei şi vom trece legea în cursul acestei luni, pentru a putea relua procedura de listare a unui pachet de 15%”, a precizat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: