Fabricile din zona euro se confruntă cu întârzieri fără precedent în obţinerea de materii prime şi componente, ceea ce a dus la un nivel record de comenzi cu termen de livrare depăşit, precum şi la o creştere a preţurilor, într-un moment în care economia începe să îşi revină, notează Bloomberg.
Managerii de producţie chestionaţi de IHS Markit au raportat o ”neconcordanţe între cerere şi ofertă” şi dificultăţi de transport – în special cel maritim – drept principalele motive ale întârzierilor.
Indicele întârzierilor în sectorul de producţie s-a ridicat la 62,9 în aprilie, cea mai mare valoare din istoria de 24 de ani a indicatorului.
Companiile au raportat de asemenea costuri mai mari pentru produsele chimice, metale şi plastice, fiind nevoite să îşi diminueze stocurile pentru a face faţă.
”Sectorul de producţie din zona euro duduie. Consecinţa cererii mult mai ridicate decât oferta este că preţurile cresc într-un ritm record, nemaiîntâlnit în istoria acestui studiu”, a comentat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.
Răspândirea COVID-19 precum şi progresul lent în privinţa campaniilor de vaccinare au împins zona euro într-o nouă recesiune la începutul acestui an, lăsând economia europeană în urma celei americane, care a încheiat pe plus primul trimestru din 2021. Investitorii rămân totuşi optmişti că implementarea pachetului european de relansare va sprijini revenirea economică.