26 aprilie, 2021

Investitorii financiari mici și mari și-au recâștigat încrederea și au făcut subscrieri nete de 1,15 miliarde de lei în fondurile mutuale românești, în primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

În 2020, subscrierile nete în fonduri mutuale (diferența dinpre plasamente și retrageri) fuseseră negative. S-au retras atunci cu 3,1 miliarde de lei mai mult decât s-au plasat, ca urmare a panicii induse de incertitudinile privind efectele crizei coronavirus.


Sfârșitul panicii a fost anunțat încă din decembrie 2020, când subscrierile nete au revenit în forță (într-o lună de obicei neobișnuită pentru plasamente financiare). Al doilea an al pandemiei a debutat și a continuat mult mai curajos.

(Citiți și: „Românii au plasat net 311 mil. lei în fondurile mutuale cu expunere pe acțiuni în 2020. Retragerile nete totale au depășit 3 miliarde”)

Este de remarcat, totuși, diminuarea subscrierilor nete din martie față de nivelul celor din lunile anterioare.

În martie, au fost plasate cu 171 de milioane de lei mai mult decât s-au retras.

Sunt preferate fondurile de obligațiuni

Mai mult de jumătate din subscrierile nete din primele trei luni din 2021 (634 milioane de lei)  au fost în fonduri care investesc în obligațiuni și în instrumente cu venit fix, inclusiv în depozite bancare, dar cu o șansă pe care deponenții individuali nu o au: fondurile mutuale pot negocia dobânzile.


Un reviriment accentuat a fost cel al fondurilor cu plasamente în acțiuni, fie că sunt fonduri de acțiuni propriu zise, fie că au o strategie diversificată.

De altfel, cele mai mari randamente au fost ale unor fonduri care fac plasamente în acțiunile din portofoliile indicilor bursieri.

Cei mai mulți sunt însă investitorii cu un apetit de risc scăzut, peste 62% sau peste 233.700 de investitori dintr-un total de peste 376.400.

Astfel că  activele nete ale fondurilor de obligațiuni și instrumente cu venit fix sunt de peste 16 miliarde de lei, dintr-un total de 23,75 miliarde de lei.

5 miliarde de euro în fonduri mutuale

Activele nete ale celor 83 de fonduri deschise (mutuale) locale au crescut în luna martie cu 2,3%, până la cele aproape 23,8 miliarde de lei (4,96 miliarde euro), iar de la începutul anului au crescut cu 7,2%, potrivit datelor AAF.

Activele nete exprimate în lei ale celor 108 fonduri deschise străine distribuite în România au crescut în luna martie cu 9,2% față de luna precedentă, până la 1,2 miliarde de lei (0,25 miliarde euro) iar de la începutul anului au crescut cu 24,1%.

Fondurile deschise străine distribuite în România, având o pondere de 4,9% în totalul activelor fondurilor deschise de investiții, au înregistrat în luna raportată intrări nete de 58,7 mil RON (12 mil € ). fonduri închise (FIA) locale

Activele nete ale celor 33 de fonduri închise (inclusiv SIF-uri și FP) au crescut cu 5,6% în luna martie, până la 22,6 miliarde de lei (4,6 miliarde euro), și au crescut cu 6,3% de la începutul anului

Fondurile închise locale au avut ieșiri nete de 0,3 milioane de lei (0,1 mil. euro) în luna raportată.

Spre deosebire de fondurile mutuale, care sunt denumite oficial „deschise”, fondurile „închise” nu permit plasamentul și retragerilre continu, ci doar la anumite termene.

Activele nete ale celor 224 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 4%, până la nivelul de 47,6 miliarde de lei (9,7 miliarde euro), iar de la începutul anului au crescut cu 7,1%.

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: