15 aprilie, 2021

Hidroelectrica a iniţiat procedura de achiziţie publică a lucrărilor de retehnologizare a complexului hidroenergetic Râul-Mare Retezat, cu o valoare estimată la peste 76,98 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

Contractul urmează să fie atribuit în urma procedurii competitive cu negociere, în care va fi evaluat raportul calitate-preţ. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 24 mai 2021.


Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

Un proiect vechi de 35 de ani

Centrala Râul Mare-Retezat este a doua mare centrală hidro de pe râurile interioare din România, după cea de la Lotru, (două grupuri de câte 175 MW fiecare), dar nu a funcționat niciodată la capacitatea sa maximă din 1986, de când a fost pusă în exploatare, din cauze temerilor de infiltrații, potrivit e-nergia.

Proiectul a costat un sfert de miliard de dolari,  însă barajul nu a putut fi niciodată umplut până la cota sa normală, de 1.072 metri (nivel normal de retenție) și nici acum nu este recepționat la această cotă.

(Citiți și: „Guvernul încasează dividende de peste un miliard de lei de la Hidroelectrica”)

Turbinele de 175 MW au fost fabricate la UCM Reșița și sunt cele mai mari hidroagregate produse în România.


De câțiva ani, după câteva lucrări la amenajarea hidroenergeică, Hidroelectrica a demarat un proces de umplere controlată sub supraveghere a lacului, necesar înainte de a se demara lucrările de retehnologizare, potrivit sursei citate.

Hidrioelectrica precizează că, lucrările solicitate cuprind proiectarea, fabricarea, montajul şi punerea în funcţiune a turbinei hidraulice, a generatoarelor electrice, a sistemelor de automatizare SCADA, precum şi a altor echipamente hidromecanice (vane fluture şi vane sferice). De asemenea, proiectul de la C.H.E. Râul-Mare Retezat presupune modernizarea/retehnologizarea şi punerea în funcţiune a staţiei electrice de transformare.

„AHE Râul Mare Retezat exploatează potenţialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp, întins pe versanţii nordici ai Munţilor Retezat şi care funcţionează ca un veritabil castel de ape. Amenajarea Râului Mare influenţează pozitiv folosinţele din aval, în special alimentările cu apă potabilă. De asemenea, AHE Râul Mare – Retezat regularizează debitele naturale în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor”, mai spune Hidroelectrica.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: