11 iunie, 2013

Dezvăluirile despre programele secrete americane de supraveghere au provocat un scandal imens pe scena politică de la Washington, iar, sub criticile presei și ale organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, șeful serviciilor secrete din SUA și Casa Albă au confirmat, într-un final, ceea ce se știa de multă vreme: administrația Obama spionează întreaga lume, comentează publicația germană Der Spiegel, care scrie despre implicațiile mondiale ale activităților de spionaj pe internet desfășurate de Statele Unite.

Unul dintre cele mai bine păzite și mai scumpe secrete ale Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) se află în Great Salt Lake, la sud de Utah, unde serviciul secret american construiește, pe 100.000 de metri pătrați, în apropiere de baza militară Camp Williams, clădiri imense pentru a adăposti cele mai rapide calculatoare din lume. Întregul proiect este estimat la 1,5 miliarde de euro, iar calculatoarele de aici vor putea stoca un volum imens de date, cel puțin 5 miliarde de gigabytes. Energia necesară pentru a alimenta sistemul de răcire doar pentru servere este, de asemenea, estimată la 40 de milioane de dolari pe an.

Supraveghere pe internet și cu sateliți

Doi foști angajați ai NSA au dezvăluit în luna martie pentru Der Spiegel că în aceste clădiri ale Agenției vor fi stocate date personale despre cetățeni din întreaga lume, care vor fi păstrate cel puțin 10 ani. Aceasta include email-uri, conversații pe Skype, căutări pe Google, Youtube, postări pe Facebook, transferuri bancare, date de orice fel.


Până atunci, NSA are la dispoziție cele mai performante programe de spionaj pe internet, printre care și PRISM, folosit din 2007, iar documentele secrete date publicității de fostul angajat al unui subcontractor al agenției, Edward Snowden, arată că informații referitoare la fluxurile de călători dinspre Europa în Asia, regiunea Pacific sau American de Sud trec adesea prin serverele din Statele Unite.

Competențele Agenției americane de Securitate Națională privind colectarea datelor s-au extins însă dincolo de serverele din Statele Unite. Agenția desfășoară, de asemenea, activități de recunoaștere în întreaga lume și cu ajutorul sateliților. NSA a instalat cele mai performante antene în diverse țări pentru a obține înregistrări ale conversațiilor telefonice. Niciodată un guvern nu a desfășurat o activitate de strângere de date la un nivel atât de mare, comentează Der Spiegel.

Bruxellesul cere un angajament clar pentru respectarea protecției datelor cetățenilor europeni

Scandalul provocat după dezvăluirile privind programele secrete ale SUA de supraveghere a comunicațiilor începe să îngrijoreze și Bruxellesul. Comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorilor, Tonio Borg, a cerut marți SUA să nu abuzeze de “relația specială” cu Europa.

Comisia Europeană va solicita autorităţilor americane “un angajament clar” pentru respectarea protecţiei datelor cetăţenilor europeni, a declarat comisarul european Tonio Borg, într-o dezbatere în sesiunea plenară a Parlamentului European.


“Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, va discuta acest dosar cu autorităţile americane”, cu prilejul unei întâlniri care va avea loc vineri, la Dublin, între CE şi guvernul american, a precizat el, subliniind că aceasta va aborda subiectul cu „fermitate şi determinare”. Programe precum Prism „pun în pericol dreptul fundamental la protecţia şi confidenţialitatea datelor cetăţenilor europeni”, a subliniat Borg.

Noi dezvăluiri despre programele americane de spionaj ar putea apărea în presă

Între timp, noi dezvăluiri incendiare ar putea urma în curând în urma scurgerilor de informaţii scandaloase privitoare la un program de supraveghere electronică a cetăţenilor din SUA. “Vor fi foarte multe dezvăluiri importante. Acestea urmează să fie făcute în următoarele săptămâni sau luni”, a declarat jurnalistul britanic Glenn Greenwald, de la publicaţia The Guardian, cea care a publicat prima informaţiile dezvăluite de fostul angajat tehnic al CIA, Edward Snowden. El a menţionat că în prezent este decisă publicarea unei noi ‘porţii’ de informaţii, lăsând să se înţeleagă că documentele furnizate de Snowden permit publicarea câtorva zeci de articole.

Autorităţile americane încearcă să dea de urmele lui Snowden, care este căutat, după ce presa a dezvăluit că a dispărut din hotelul din Hong Kong unde se refugiase după ce a oferit presei documentele secrete despre activitățile de spionaj desfășurate de serviciile secrete americane pe internet.

Indiferent dacă Snowden a rămas la Hong Kong sau a fugit într-o altă ţară – cum ar fi Islanda, unde a declarat că ar putea solicita azil – acuzaţiile formulate împotriva sa vor consolida poziţia Departamentului de Justiţie dacă acesta va încerca să-l extrădeze în Statele Unite.

Ancheta Departamentului de Justiţie în cazul Snowden va fi supravegheată de biroul FBI din Washington, care deţine o experienţă considerabilă în ceea ce priveşte urmărirea penală a acestor cazuri, a declarat un oficial. Agenţii încearcă în prezent să afle cât mai multe informaţii despre Snowden şi încearcă să-i intervieveze pe membrii familiei acestuia.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este dispusă să ia în considerare o cerere de azil pentru Edward Snowden, dar un oficial rus a atras însă atenția că acest gest al Moscovei ar putea declanşa o „isterie” din partea SUA.

Panică la NSA

În schimb, agenţiile de informaţii americane sunt ]n stare de panică, scrie The Daily Beast. Potrivit unei surse citate de această publicaţie, la NSA “domneşte o isterie deplină”. Agenţia a pregătit deja pe cale oficială o cerere către FBI privind un posibil ajutor în ancheta contrainformativă, cu toate că astfel de proceduri iau o groază de timp.

Foştii colegi ai lui Snowden îl consideră pe acesta un potenţial dezertor şi îl compară cu doi criptanalişti NSA – William Hamilton Martin şi Bernon F. Mitchell, care au fugit în 1960 în Uniunea Sovietică, de unde au divulgat programele de spionaj americane, mai scrie The Daily Beast. La Washington există temeri că acum secretele lui Snowden ar putea ajunge la chinezi. „Pentru chinezi, Snowden este o mină de aur”, scrie The Washington Free Beacon.

În acest context, CNN notează că momentul pentru aceste dezvăluiri intervine într-un moment în care preşedintele Barack Obama are discuții cu Beijingul cu privire la spionajul chinez, iar, în aceste condiții, nu se va mai putea da vina pe hackerii chinezi, din moment ce serviciile secrete americane fac acelaşi lucru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: