Vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19 are o eficiență de 90% în prevenirea infecției cu noul coronavirus, au anunțat luni cele două companii, printr-un comunicat citat de The Guardian.
După autorizarea produsului, primele doze vor fi distribuite pentru personalul medical din diferitele state, până la sfârșitul anului.
Analiza arată o eficiență mult peste așteptările specialiștilor, în condițiile în care reglementatorii au declarat că vor adoptat orice vaccin cu eficiență de peste 50%, adică unul care proteja măcar jumătate din persoanele injectate.
“Astăzi este o zi măreață pentru știință și umanitate. Primul set de rezultate din Faza a 3-a de testare a vaccinului COVD-19 oferă dovada inițială privind abilitatea vaccinului de a preveni COVID-19”, a spus președintele și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.
Vaccinul a trecut de a treia și ultima fază a testelor clinice, testarea eficacității și siguranței la scară largă, teste realizate prin injectarea a 43.538 de persoane. Fiecare dintre acestea au primit două doze de ser ori două doze de placebo, efectul celor vaccinați fiind impresionant în opinia experților – 90% din cei care au primit vaccinul au dezvoltat anticorpi în 28 de zile de la injecție.
Testările vor continua până spre sfârșitul lunii noiembrie, pentru a finaliza partea de observații referitoare la siguranța administrării vaccinului, după care va fi depus dosar la autoritățile de reglementare.
Accelerarea procedurilor va face posibilă livrarea primelor doze, destinate angajaților din sistemele de sănătate din lume, până la sfârșitul anului.
BioNTech este una dintre companiile biotech germane , care au anunțat dezvoltarea unor vaccinuri inovative, de tip ARNm (bazate pe fragmente de acid ribonucleic mesager, ARNm). Ele funcționează prin imitarea agenților patogeni pentru a stimula un răspuns la nivelul sistemului imunitar, construind astfel un mecanism de apărare care rămâne activ în organism și combate viitoarele infecții.
Vaccinurile ARNm reprezintă o alternativă pentru vaccinurile convenționale și au și avantajul că pot fi dezvoltate rapid și cu costuri mai reduse.
Gigantul farma Pfizer a semnat un acord cu BioNTech, acord ce prevedea:
- Pfizer achită anticipat către BioNTech 185 milioane dolari, sumă ce include un transfer direct de 72 milioane dolari în cash și o investiție în acțiunile companiei germane de 113 milioane dolari
- BioNTech va primi ulterior, în funcție de etapele atinse, până la 563 milioane dolari, ceea ce va urca totalul investiției Pfizer la 748 de milioane de dolari.
- Pfizer și BioNTech vor împărți în mod egal costurile de dezvoltare.
- Inițial, Pfizer va finanța 100% din costurile de dezvoltare, iar BioNTech va rambursa Pfizer, în timpul comercializării vaccinului, cota sa de 50% din aceste costuri.
- Va fi folosită rețeaua de producție și de distribuție globală a Pfizer.
Cele două companii au primit deja mai multe comenzi din partea guvernelor din întreaga lume, pentru care s-au făcut plăți anticipate.