26 octombrie, 2020

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că a semnat alături de omologul francez, Jean Castex, foaia de parcurs privind parteneriatul între România şi Franţa pe următorii 4 ani, care vizează consolidarea colaborării în domeniul economic, al apărării, al energiei, precum şi în domeniile – infrastructură, agricultură, comunicaţii şi cultură.

Premierul Ludovic Orban a început luni o vizită de două zile în Paris, însoțit de  ministrul de Externe, ministrul Economiei, ministrul Apărării Naționale și ministrul Agriculturii.

Orano, partener francez în proiectul Cernavodă


Şeful Executivului român a precizat după întâlnirea cu omologul său francez că a mai fost semnată, între altele, o declaraţie de intenţie privind cooperarea în domeniul nuclear civil „care vizează colaborarea cu partenerii strategici în realizarea construirii nuclearului 3 şi 4 şi reparaţiile de modernizare a reactorului 1, într-un cadru mai larg cu partenerii strategicii”.

Ludovic Orban a mai spus că Nuclearelectrica a semnat un acord cu Orano, companie franceză de profil.

România și SUA au parafat în urmă cu două săptămâni un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. La acel moment, ministrul economiei anunța că în proiect va intra, pe lângă SUA și Canada, și Franța.

(Citiți și: ”Acord semnat la Washington: un consorțiu de firme din SUA, România, Canada, Franța va dezvolta proiectul nuclear Cernavodă”)

Aderarea României la Schengen, obiectiv al Parteneriatului strategic

”Am introdus în cadrul Parteneriatului strategic obiective importante pentru România, cum este aderarea la Spațiul Schengen, aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, având o garanție a unei susțineri din partea Franței pentru obiectivele pe care le urmărim”, a anunțat premierul Orban în cadrul unei conferințe organizate, luni seara, la Ambasada României din Paris.

Subiecte la zi în cooperarea militară


”În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul militar, am abordat subiecte la zi cum este contractul privitor la corvete. Şi aici am prezentat punctul nostru de vedere. Au fost mai multe procese care au fost declanşate de un competitor împotriva deciziei de adjudecare a contractului care a fost luată de comisia de licitaţie. Imediat ce se vor termina aceste litigii în instanţă, din punctul nostru de vedere, suntem gata să semnăm contractul, pentru noi fiind extrem de importantă semnarea şi realizarea acestui contract, construcţia celor patru corvete, care sunt extrem de importante în dispozitivul strategic al României la Marea Neagră.

Interesul de participare la programul de înzestrare îl apreciem, dar sigur că pe multe din programele de înzestrare sunt proceduri competitive în care contează calitatea ofertei şi deciziile se iau în funcţie de aceste oferte care vor fi făcute”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Proiecte comune în agricultură

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că a discutat cu omologul său francez, printre altele, despre Politică Agricolă Comună și Green Deal.

“La întâlnirea cu omologul meu francez am abordat două seturi de probleme. Prima s-a referit la negocierile privind noua Politică Agricolă Comună (PAC), noul program strategic pe care fiecare țară îl creionăm acum și modul cum integrăm strategiile Comisiei privind biodiversitatea, strategia «farm to fork» și Green Deal.

Avem câteva priorități unde Franța ne poate ajuta, și anume vrem să consolidăm ferma de familie. Franța are o tradiție foarte mare. Am convenit să utilizăm experiența foarte bună, de asemenea o colaborare privind învățământul tehnic și cercetarea agricolă.

Mâine doi colegi de-ai mei, secretari de stat, vin în Franța, fiindcă vrem să dezvoltăm o rețea de depozite cu produse românești, precum sistemul francez”, a declarat acesta.

Ludovic Orban: Atacul la persoană împotriva președintelui Macron nu este de acceptat

Premierul Orban a declarat, luni, la Paris, că l-a asigurat pe omologul său francez, Jean Castex, de compasiunea și solidaritatea României, după asasinarea profesorului Samuel Paty de către un terorist.

Ludovic Orban  a spus că atacurile la persoană, precum cel lansat de liderul Turciei, Recep Erdogan, împotriva președintelui francez Emmanuel Macron, nu sunt acceptabile iar momentele de criză trebuie depășite prin dialog.

”Îi urez succes omologului meu. L-am asigurat pe premierul Castex de toată compasiunea și solidaritatea noastră după asasinarea profesorului Samuel Paty de către un terorist.

România și Franța sunt unite. Am transmis solidaritatea noastră față de Franța în respectarea valorilor noastre fundamentale și importanța unui spațiu în care libertatea de expresie și conștiință sunt apărate de violențe și cenzură.

Atacurile la persoană îndreptate către un șef de stat vizat în mod personal precum cel la care a fost recent supus președintele Emmanuel Macron nu sunt acceptabile, din punctul nostru de vedere. Respectul reciproc între parteneri și aliați este esențial și diferențele de abordare sau momentele de criză trebuie depășite prin dialog constructiv și respect reciproc”, a afirmat, în discursul său, Ludovic Orban, la primirea lui de către premierul Franței.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: