Comisia Europeană a impus taxe antidumping provizorii la anumite produse din oţel inoxidabil provenite din China, Indonezia şi Taiwan, după aproape opt luni de la lansarea unei investigaţii privind preţurile scăzute de import.
Taxe de 17% au fost aplicate importurilor de rulouri de oţel şi table de oţel inoxidabil laminate la cald de la două subsidiare indoneziene ale producătorului chinez de oţel Tsingshan holding Group.
Expansiunea rapidă a Tsingshan holding Group şi costurile scăzute de producţie în ţara asiatică i-au îngrijorat pe producătorii UE în legătură cu cota de piaţă, potrivit Reuters.
Rivalul chinez al lui Tsingshan, Shanxi Taigang Stainless Steel Co, şi trei companii afiliate, vor plăti cele mai mari taxe (18,9%), în timp ce alte firme din China vor achita taxe între 14,5% şi 17,4%. Pentru Taiwan taxele sunt mai reduse, de la 6% la 7,5%.
Comisia Europeană vrea ca, prin impunerea taxelor antidumping să se restabilească un mediu de comerţ echitabil, să se oprească presiunile asupra preţurilor iar industria UE să-și revină, în condiţiile în care presiunile asupra preţurilor au un impact semnificativ asupra profitabilităţii.
Investigaţia a început în august 2019, în urma unei plângeri a Asociaţiei Europene a Producătorilor de Oţel – Eurofer – în numele a patru producători de oţel din UE, dar și pe fondul creșterii importurilor europene, după ce SUA și-a închis, practice piața, prin supratarifarea importurilor cu 25% .
Importurile din China, Indonezia şi Taiwan în UE au crescut cu 66% în perioada iulie 2018 – iunie 2019, a precizat Comisia Europeană.
Principalii exportatori de oţel în UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.
Pe de altă parte, UE a înaintat o plângere la Organizația Mondială a Comerțului privind interdicția de către Indonezia a miniereului de nichel, folosit la producția de oțel inoxidabil.