22 ianuarie, 2013

Guvernul urmează să majoreze salariul minim brut pe economie cu 100 de lei, în două etape, efectele urmând să fie simțite doar de angajații din mediul privat, potrivit notei de fundamentare la proiectul unei hotărâri de guvern.

Conform documentului, salariul minim brut pe economie se va majora astfel:

  • De la 700 de lei la 750 lei, începând cu data de 1 februarie 2013, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună. Procentual, creșterea este cu 7,14% faţă de anul 2012.
  • De la 750 de lei la 800 lei începând cu data de 1 iulie 2013, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună. Procentual, creșterea va fi cu 14,29% faţă de anul 2012.

Impact asupra mediului de afaceri

Efectele majorării salariului minim pe economie se vor simți în mediul privat, Guvernul arătând că de această creștere vor beneficia:

  • circa 436.361 persoane din sectorul concurențial – în cazul cuantumului de 750 lei lunar;
  • circa 677.267 persoane din sectorul concurențial – în cazul cuantumului de 800 lei lunar.

În sectorul bugetar majorarea salarială nu se va simți în buzunarele angajaților, având în vedere că cel mai mic salariu de la stat este de 812 lei brut pe lună.

”Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată nu va avea o influență asupra salariilor personalului din sectorul bugetar deoarece, în baza prevederilor O.U.G. nr. 19/2012, aprobată prin Legea nr. 182/2012, începând cu 1 iunie 2012, acesta a beneficiat de majorarea cu 8% a salariilor de bază, iar începând cu 1 decembrie 2012 a beneficiat de majorarea cu 7,4% a salariilor de bază, astfel încât salariul de bază minim în sectorul bugetar este de 812 lei. Astfel, un cuantum al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată sub valoarea de 812 lei nu va produce nicio influență asupra bugetului de stat”, se arată în nota de fundamentare la HG privind majorarea salariului minim pe economie.

Statul câștigă bani la buget din majorarea salariilor la privați

În urma majorării salariului minim pe economie, statul câștigă 361,27 milioane de lei în anul 2013, la veniturile bugetare, prin încasarea impozitului pe salariu și a contribuțiilor sociale.

”Veniturile de 361.278.978 lei rezultă din contribuțiile aplicate asupra diferenței de creștere a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru personalul din sectorul concurențialâ”, se arată în nota de fundamentare.


Totodată, Guvernul estimează că majorările propuse vor avea ”efecte pozitive asupra creşterii economice, prin stimularea ocupării şi reducerea muncii la negru”.

Cresc amenzile de circulație

În urma majorării salariului minim brut pe economie vor crește și amenzile de circulație, de unde statul va mai obține un plus de venituri.

Sacțiunile contravenționale sunt calculate în funcție de punctul-amendă, care este egal cu 10% din salariul minim pe economie, adică 75 de lei de la 1 februarie și 80 de lei de la i iulie 2013, conform proiectului de HG.

Potrivit Codului rutier, sancțiunile contravenționale la circulație sunt împărțite pe mai multe calse.

De exemplu, la clasa I de amenzi se aplică 2 sau 3 puncte-amendă la abateri ca traverdsarea neregulamentară a pietonilor, în cazul șoferilor- depășirea vitezei legale cu 10 km/h, schimbarea direcției de mers fără semnalizare etc. Sancțiunile ajung până la 100 puncte-amendă în cazul persoanelor juridice, la clasa a V-a de amenzi, în funcție de abaterile la regimul circulației rutiere.

Precendenta majorare a salariului minim a fost decisă de fostul guvern Boc, în decembrie 2011, de la 600 de lei la 700 de lei brut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: