15 octombrie, 2019

Valoarea producției agricole a crescut în 2018 cu 7,2% față de anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o majorare de 11,5%, în timp ce producția animală a consemnat o scădere, de 2,6% iar ponderea sa s-a redus la doar 27,7%. Sectorul serviciilor prestate în agricultură a avansat cu 16,9% şi a ajuns la o pondere de 1,4% din total.

Cele mai mari creșteri ale rezultatelor pe regiuni de dezvoltare s-au înregistrat în partea de vest a țării, îndeosebi în Banat, unde producția vegetală a bifat o creștere spectaculoasă de peste 20% în raport cu anul precedent. Din păcate, tot acolo s-a consemnat și o scădere peste media națională a rezultatelor din zootehnie.


Pe același tipar al avansului în sectorul vegetal și al reculului pe segmentul producției animaliere au mers regiunile din est, situate în apropierea mediei naționale ca și rezultat de ansamblu.

Singura parte a țării care nu a intrat pe minus în zootehnie, Oltenia, a avut o performanță ceva mai modestă pe partea vegetală, ceea ce a trimis-o pe penultimul loc în topul național al rezultatelor din agricultură pe anul trecut.

(Citiți și: ”Interviu Dacian Cioloș: ”Ungaria și Polonia au tratat agricultura ca pe un domeniu economic strategic. România a tratat-o ca pe un câmp electoral”)

Per total, producția ramurii agricole a urcat la cea mai mare valoare din acest deceniu, în care producţia vegetală a fluctuat destul de puternic, fiind dependentă de condiţiile meteo (de-abia în 2017 s-a revenit la realizările din 2011). Producţia animală nu a reuşit să treacă pragul de 25 miliarde lei (valoarea maximă a fost atinsă în 2014) şi a regresat din nou anul trecut.


Importanța agriculturii în formarea PIB

În pofida unui rezultat relativ bun şi a unei influențe pozitive de 0,4 puncte procentuale la creşterea economică de 4% consemnată anul trecut, ponderea agriculturii în valoarea adăugată brută a rămas sub 5%. Ca urmare a valorificării destul de slabe a producției vegetale și a reculului din zootehnie, importurile de produse alimentare au avansat constant în ultimii ani.

Din această perspectivă, situația pe ultimii opt ani se prezintă după cum urmează:

Astfel, reamintim că rezultatul schimburilor comerciale pe zona alimentară a fost anul trecut de -1,86 miliarde euro. Pentru referință, menționăm că această valoare a fost de trei ori mai mare decât singurul excedent sectorial pe care l-am realizat, cel de pe zona de maşini şi echipamente de transport ( +618 milioane euro).

Dacă în anul 2014, am fost aproape în echilibru (importuri acoperite 100% cu exporturile) în comerțul exterior cu produse alimentare, gradul de acoperire a coborât la 83% în 2016 și doar 75% în 2017 pentru a se duce la circa 70% în 2018. Unde a rămas și în 2019 după primele opt luni, perioadă în care am acumulat deja un deficit sectorial de circa 1,4 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: