30 septembrie, 2019

Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în anul 2018 a fost de 5,266 miliarde de euro, în creștere cu aproape 9,8%, potrivit datelor raportului Băncii Naționale a României, ISD 2018, publicat luni.

Fluxul net de ISD din anul 2018 s-a orientat preponderent spre comerț (1,58 miliarde euro), dar din acestea 401 de milioane de euro au venit din credite de la companiile mama.

Mai mult de jumătate din fluxul net ISD pentru comerț a fost profitul reinvestit, de 843 de milioane de euro.


Cel mai mare profit reinvestit a fost în industria prelucrătoare (991 milioane euro) și a asigurat aproape trei sferturi din fluxul net de ISD în acest sector (peste 1,36 miliarde euro).

Totodată, industria prelucrătoare a atras și cele mai importante aporturi la capital (majorări de capital, 1,016 miliarde euro).

Principalele sectoare ale industriei beneficiare de investiții străine directe au fost:

  • mijloace de transport (337 milioane euro),
  • alimente, băuturi și tutun (329 milioane euro) și
  • prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastice (205 milioane euro).

Alte activități care au atras un volum important de investiții directe au fost intermedieri financiare și asigurări (896 milioane euro), precum și construcții și tranzacții imobiliare (581 milioane euro).

Aportul total la capitalul întreprinderilor ISD a fost de 2,973 miliarde de euro, iar profitul reinvestit toral în întreprinderile ISD în valoare de 2,573 miliarde de euro.

Credit net intragrup negativ

Creditul net intragrup a fost negativ și a diminuat cu 280 de milioane de euro participațiile la capitalurile proprii ale investitorilor străini direcți în întreprinderile cu capital strain din România, de 5,546 miliarde de euro.

Altfel spus, „valoarea creditelor nete primite de la investitorii străini a fost mai mică decât valoarea creditelor nete acordate acestora”, spune raportul BNR.

În 2017, creditul net intragrup a fost pozitiv și s-a ridicat la 829 milioane euro.

Soldul ISD

Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2018 a atins nivelul de 81,124 miliarde de euro, din care: 57,479 miliarde de euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,85%).

Creditul net primit de către acestea de la investitorii străini direcți, inclusiv din cadrul grupului, a fost de peste 23,64 miliarde de euro, reprezentând 29,15 % din soldul final al ISD.; 23,645 miliarde de euro credit net primit de la investitorii străini (29,15%).

Veniturile investitorilor

Veniturile nete din participaţii la capital au înregistrat valoarea de 6,123 miliarde de euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 8,930 miliarde de euro, şi pierderile întreprinderilor ISD care au înregistrat pierderi, în valoare de 2,807 miliarde de euro.

Veniturile nete din dobânzi, au înregistrat un nivel de 672 milioane euro şi au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deţinute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: