Companiile membre ale Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) s-au grăbit să anunţe, luni, că investiţiile în reţelele de distribuţie de electricitate şi gaze naturale ar putea fi diversificate ca urmare a creşterii ratei de recunoaștere în cheltuieli a capitalului investit pentru distribuţie şi transport.
OUG 19 /2019, care a modificat ordonanța 114 a „lăcomiei”, a crescut până la 6,9% (de la 5,66%) rata reglementată de rentabilitate (RRR) a capitalului investit pentru companiile de distribuţie şi transport de electricitate şi de gaze naturale.
Astfel, distribuitorii și transportatorii de utilități se alătură furnizorilor, care sunt marii câștigători ai OUG nr. 19/29 martie, care cumpără gaze mai iefitn de la producători.
(Citiți și: Niculae Havrileţ: OUG 114 a fost cerută „de cei care câștigă din ea”. „Mixul de energie e și un mix de interese”)
Decizia Guvernului „este un mesaj adresat operatorilor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale de a investi în rețele şi de a-și diversifica programele de investiții”, spune un comunicat ACUE.
Companiile de utilități s-au plâns că prevederile OUG 114 le constrânge la revizuirea programelor de investiții.
„Rețelele de distribuție necesită un efort investiţional de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, în vederea reducerii decalajelor față de media UE”, amintește comunicatul ACUE.
Un studiu PwC din 2018 că sectorul de distribuție a utilităților contribuie cu o valoare adăugată brută de aproximativ 12,9 miliarde de lei (circa 2,8 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 1,42% din PIB și că un loc de muncă în acest sector susține alte 3-4 alte locuri de muncă în economie – potrivit sursei citate.