Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a transmis miercuri premierului Viorica Dăncilă, într-o întrevedere ce a avut loc la Bruxelles, că are ”îngrijorări crescânde” în legătură cu ultimele reglementări în domeniul justiției operate la București, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei.
Este nevoie de progrese urgente, a repetat oficialul european, care a convenit cu premierul Dăncilă o întâlnire între experți români și ai Comisiei Europene, pentru discutarea chestiunilor problematice din justiție.
Cei doi „au abordat chestiuni legate de Mecanismul de Cooperare și Verificare, iar prim-vicepreședintele CE a exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la situația actuală și la cele mai recente evoluții”, a declarat un purtător de cuvânt al CE.
Frans Timmermans a declarat ”că sunt necesare progrese urgente în toate chestiunile care au generat îngrijorare în ultimele săptămâni. Cei doi oficiali au decis ca experți din România și Comisia Europeană să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta aceste probleme”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Guvernul României nu a transmis încă niciun comunicat despre întrevedere, ci a publicat doar o filmare de 27 de secunde (care poate fi vizionat AICI) în care se poate observa că premierul Dăncilă a folosit din nou translator, inclusiv pentru a i se traduce ce spune comisarul Timmermans.
OUG 7 a mai făcut obiectul unor discuții între cei doi și chiar a unei corespondențe. Frans Timmermans i-a trimis premierului român, după adoptarea în guvern a OUG 7, o scrisoare în care îşi exprimă ”dezamăgirea” că problema ordonanţelor de urgenţă nu a fost ridicată la întâlnirea din 7 februarie a celor doi, de la Bruxelles.
“Dragă prim-ministru, vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanţe guvernamentale de urgenţă privind procedurile în cazul desemnării de către ţări a procurorilor Biroului procurorului european şi privind legile justiţiei în general şi în special pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general şi MCV, în particular. Prin urmare, este o surpriză şi oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanţe guvernamentale de urgenţă“.
În încheirea scrisorii, Frans Timmermans cerea ca autorităţile române să se abţină de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor și lansa un avertisment subtil:
Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme.
Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor.
Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate.
Prin contrast, actuala situaţie generează noi preocupări.
Ulterior, la Conferința socialiștilor europeni, desfășurată la Madrid, Timmermans a declarat public că l-a atenționat pe Liviu Dragnea că PSD ar putea fi exclus din familia socialiştilor europeni, dacă nu respectă valorile fundamentale ale UE – statul de drept, libertatea presei şi lupta anticorupţie:
Acesta este un mesaj care i-a fost transmis clar lui Liviu Dragnea, de către Serghei, Udo şi cu mine, ieri, când ne-am întâlnit. I-am spus ieri: Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru.