Noua sesiune a Parlamentului începe luni, iar printre priorităţile PSD-ALDE se numără adoptarea noii legi a pensiilor, modificarea legii offshore, legea lobby-ului, înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Interceptări sau a Agenţiei Române pentru Investiţii Strategice şi Exporturi, precum şi adoptarea după reexaminare a legilor justiţiei şi a modificării Codurilor penale.
De cealaltă parte a ”baricadei”, opoziţia va încerca din nou demiterea Guvernul Dăncilă şi blocarea ”măsurilor nocive pentru România”, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind violenţele de la protestul din 10 august şi a unei comisii de anchetă privind situaţia generată de pesta porcină africană.
În această sesiune ar urma să intre în procedură parlamentară și iniţiativa USR “Fără penali în funcţii publice”, care vrea modificarea Constituţiei în acest sens, și demersul PMP de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
În debutul sesiunii, discuții interesante se anunță însă și în comisii. Probabil mâine, ministrul Carmen Dan va fi audiată în Comisia de Apărare pe subiectul intervenției jandarmilor la protestul din 10 august, iar la Comisia SRI este invitat- a anunțat Claudiu Manda- ambasadorul George Maior, pentru a explica de ce a intervenit în scandalul iscat de scrisoarea trimisă la București de Rudolph Giuliani.
A două sesiune ordinară a Parlamentului din 2018 începe luni și se încheie înainte de sfârşitul lunii decembrie.
Printre porităţile legislative ale Coaliției:
Legea pensiilor
Una dintre priorităţile Coaliţiei PSD-ALDE este proiectul noii legi a pensiilor, care a fost publicat în 9 august pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, fiind introdus în procedura legală de dezbatere publică, pentru o perioadă de 30 de zile.
Printre noutăţile noii legi a pensiilor se află introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.
Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă, adică persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare şi, în acelaşi timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul.
Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani, iar începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus.
Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă.
Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.
Legea offshore
Legea offshore, adoptată de Parlament în sesiunea extraodrinară din luna iulie, se reîntoarce în Parlament pentru a fi eventual modificată.
La începutul lunii august, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului acestă lege, spre reexaminare, spunând că actul normativ trebuie reanalizat din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative.
Liviu Dragnea a afirmat însă că legea offshore nu va fi modificată decât în sensul unor clarificări, pe care le-a transmis deja către guvern, iar chestiunile importante, legate de impozitul pe venituri suplimentare şi de faptul ca 50 la sută din gazul din Marea Neagră să se comercializeze pe piaţa din România, vor rămâne neschimbate.
Înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Interceptări
PSD vrea să înfiinţeze Autoritatea Naţională de Interceptări printr-un act normativ care să fie adoptat de Parlament în decembrie, urmărind astfel „scoaterea serviciilor de informaţii şi a ofiţerilor serviciilor din justiţie şi politică”, potrivit unui document citat de News.ro, care include proiectele legislative ale PSD pentru perioada septembrie – decembrie şi care a fost adoptat în şedinţa de sâmbătă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) de la Neptun.
Termenul pentru adoptarea în Parlament a Legilor siguranţei naţionale este decembrie 2018.
PSD enumeră în acest document şi legile ce urmează să fie adoptate după reexaminare: Codul civil, Legea CSM, Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul administrativ, Legea offshore, Legea guvernanţei corporative şi Legea de funcţionare a TVR.
Sarcini pentru Guvern: Legea Lobby-ului, Legea Societăţilor cu capital Majoritar de Stat şi înfiinţarea Agenţiei Române pentru Investiţii Strategice şi Exporturi
Conform documentului PSD, Legea Lobby-ului ar urma să fie adoptată de guvern în luna octombrie, prin Ordonanţă de Urgenţă.
Potrivit acestuia, Legea Lobby-ului, care are ca termen de adoptare luna octombrie, prin Ordonanţă de Guvern, „va creşte transparenţa în procesul de legiferare şi în cel decizional, va permite interacţiunea mediului de afaceri cu decidenţii politici printr-o reglementare eficientă şi va permite implicarea societăţii civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât şi la nivel executiv”.
Tot pentru luna octombrie este prevăzută adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Legii Societăţilor cu capital Majoritar de Stat, care ar viza eliminarea barierelor birocratice din activitatea companiilor de stat. Printre beneficiile enumerate în proiect se numără eficientizarea participării statului ca acţionar al companiilor publice, creşterea vizibilităţii eficacităţii şi profitabilităţii întreprinderilor la care statul îşi consolidează poziţia de acţionar prin introducerea indicatorilor de performanţă: cifră de afaceri, salarizare, tehnologie inovativă, profit, export (noi pieţe, noi activităţi). Conform proiectului, statul va participa cu aport de capital la constituirea de societăţi sau la majorarea capitalului social al celor existente şi, pentru prima dată, statul va putea să cumpere acţiuni şi să-şi întărească rolul economic activ.
Acelaşi document prevede înfiinţarea Agenţiei Române pentru Investiţii Strategice şi Exporturi (ARISE), printr-o Ordonanţă de Urgenţă cu termen de adoptare luna decembrie. Agenţia ar avea ca scop promovarea şi atragerea investiţiilor străine directe, identificarea de noi pieţe de export, elaborarea de strategii şi programe de promovare pentru sectoarele strategice, promovarea, pe plan intern şi internaţional, a investiţiilor străine directe în România.
Conform documentului, ar urma să existe manageri de proiect dedicaţi pentru investiţii de peste 10 milioane de euro, experţi specializaţi pentru investiţii între 1 şi 10 milioane de euro, iar agenţia ar urma să aibă nouă birouri regionale la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, New York, Beijing, Cairo, Dubai, Paris şi Rio de Janeiro.
De asemenea, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, întrebat despre o posibilă Ordonanţă privind aministia, că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să analizeze în guvern ce acte normative trebuie adoptate astfel încât „zecile, sutele, miile de oameni care ori au fost condamnaţi pe nedrept, ori au fost condamnaţi pe baza unor probe şi instrumentării unor dosare folosind nişte proceduri ilegale, să poată să aibă şansa să nu ispăşească o pedeapsă sau să nu fie condamnaţi în continuare nevinovaţi”. El a susţinut că „această problemă nu va putea fi ascunsă”, iar Guvernul „trebuie să îşi asume ceva, să vină cu o propunere sau să propună Parlamentului” o variantă.
Agenda Opoziției
Obiectivele PNL în noua sesiune:
„Primul şi cel mai important obiectiv pentru noi, ca reprezentanţi responsabili ai cetăţenilor români, este demitere Guvernului Dăncilă. Vom pregăti cu maximă minuţiozitate moţiunea de cenzură, pentru dărâmarea cabinetului Dăncilă. Am decis să formăm o echipă mai largă de negociere şi am decis să intensificăm dialogul cu toate grupurile parlamentare şi cu fiecare parlamentar, inclusiv cu parlamentari din PSD”, a declarat, duminică, liderul PNL, Ludovic Orban, duminică, după şedinţa BPN.
Ludovic Orban a mai anunţat că un alt obiectiv al PNL este de a întări funcţia constituţională a Parlamentului, iar controlul asupra Guvernului să fie mai aspru.
Potrivit lui Orban, al patrulea obiectiv al liberalilor este acela de „a împiedica sau de a amâna cât mai mult adoptarea unor măsuri nocive pentru România, precum modificările la Codul Penal, la Codul de Procedură Penală sau tentativa de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii, care este cel mai mare jaf pe care îl pregăteşte PSD”.
Obiectivele USR: în primul rând, o evaluare proprie a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi o moţiune simplă împotriva acestuia, în prima zi a sesiunii parlamentare.
Este probabilă şi o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, după violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei.
Cel mai important proiect al USR este concretizarea legislativă a iniţiativei cetăţenești „Fără penali” în funcţii publice, care propune revizuirea Constituţiei în acest sens și care a strâns, în cinci luni de campanie, peste un milion de semnături.
Obiectivul USR este ca până la finalul acestui an să înainteze Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate la închisoare să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.
Textul propus instituie o interdicţie temporară, care ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracţiunii, adică situaţiile care, potrivit legislaţiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecinţelor rezultate din condamnare.
Obiectivele PMP:
PMP va depune în Parlament un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, a anunţat sâmbătă preşedintele partidului, Eugen Tomac. El consideră că doar veteranii de război trebuie să beneficieze de pensii speciale, iar restul cetăţenilor trebuie să aibă o pensie în funcţie de contributivitate.
El a spus că PMP este împotriva pensiilor speciale, singurii care ar trebui să benefieze de acestea fiind veteranii de război.
De asemenea, PMP va depune în Parlament proiectele privind alegerea primarilor în două tururi şi reforma în sănătate.
De asemenea, deputaţii PNL şi PMP au iniţiat demersurile pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind verificarea modului prin care autorităţile au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.