Liderii Uniunii Europene au semnat marți, cu Japonia, cel mai mare acord economic negociat de blocul comunitar.
Se crează astfel o zonă de comerț deschis pentru mai mult de 600 de milioane de oameni, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Acordul de Parteneriat Economic UE – Japonia prevede, printre altele:
- eliminarea a 99% din tarifele care se aplică exporturilor UE către Japonia, care se ridică în prezent la aproximativ 1 miliard de euro;
- eliminarea reciprocă a tarifelor auto după o perioadă de tranziție de 7 ani.
UE taxează în prezent importurile auto din Japonia cu 10% și, deși acestea acoperă circa o cincime din totalul exporturilor japoneze în Europa, producătorii auto niponi nu au decât o cotă de piață de 10%, mult mai mică decât cea a celor americani, potrivit Nikkei Asia Review.
Acordul face parte din strategia europeană de a construi „un perimetru de comerț liber în jurul SUA”, strategie impulsionată, ca și finalizarea acordului de liber schimb cu Japonia, de politica protecționistă a Casei Albe.
Acordul economic face parte dintr-un parteneriat strategic cu Japonia, care „va consolida cooperarea în domenii precum pacea și securitatea internaționale, criminalitatea cibernetică, securitatea energetică, atenuarea schimbărilor climatice, inovarea, precum și cooperarea în domeniul judiciar și al aplicării legii”, potivit unui document al Consiliului European, emis cu ocazia aprobării parteneriatului, în 7 iulie.
Alte prevederi ale acordului economic:
- eliminarea obstacolelor la exporturile europene din domeniul feroviar;
- accesul companiilor europene la achizițiile a 48 de mari orașe japoneze;
- asigurarea protecției pe piața Japoniei a peste 200 de produse agricole de calitate superioară (aşa numitele indicaţii geografice – Gis), ca şi a unor produse nipone pe piaţa europeană;
- eliminarea sau reducerea aproape de zero a tarifelor la exporturile europene de carne și brânză.
Exporturile europene de produse în Japonia s-au ridicat la 58 de miliarde de euro și cele de servicii la 28 de mkiliarde de euro, anul trecut.
Acordul va intra în vigoare anul viitor, dar numai după aprobarea sa în Parlamentul European, respectiv Dieta niponă.