Bursele lumii, mari și mici, se vor confrunta cu o nouă săptămână tensionată, după cea încheiată vineri, cu cea mai mare scădere din ultimii doi ani, ca urmare a masivei corecții a recordurilor istorice înregistrate până atunci.
Analiștii și investitorii vor cerceta care sunt șansele ca doi indicatori importanți privind inflația să arate, miercuri, că temerile care au cauzat prăbușirea să se confirme. Adică: creșterea inflației să indice o ofensivă mai rapidă a băncii centrale americane (Federal Reserve – FED) în campania de normalizare a dobânzilor la niveluri mai înalte.
Căderea cotațiilor la acțiuni a fost declanșată de perspectiva creșterii costurilor de finanțare a companiilor.
Dacă indicele prețurilor de consum în SUA (CPI) și indicele prețurilor de producție pe ianuarie, anunțate miercuri, respectiv joi, vor fi peste așteptările pieței, atunci piețele vor contimnua să se scufunde, potrivit analiștilor citați de Reuters.
CPI a crescut cu 1,2% an/an în decembrie și așteptările sunt ca acest ritm să se păstreze.
Piața americană și, prin contagiune, celelalte piețe, au devenit foarte sensibile la inflația americană, după ce au fost străbătute de temerea că un indicator al pieței muncii a semnalat o creștere potențială a prețurilor suficient de mare ca să determine FED să-și majoreze dobânzile de referință mai repede și mai des decât estimările curente.
Creșterea medie a salariilor orare anunțată pe 2 februarie este cea mai mare din iunie 2009 încoace.
A urmat ieftinirea titlurilor de stat americane pe 10 ani (respectiv creșterea prodigioasă a randamentelor, până la 2,85%), ceea ce a declanșat panica pe piețele de acțiuni.
Randamentul bondurilor este raportul dintre dobândă și preț și, creșterea lor rapidă poate fi, conjunctural, un semn rău.
Majoritatea analiştilor încă mai consideră căderea acțiunilor o corecție, fie și foarte adâncă, în care investitorii se grăbesc să încaseze profiturile marilor creşteri anterioare, care deveniseră nerealiste. Mai ales că liderii marilor bănci centrale ale lumii spun că acestea își vor continua strategia de înăsprire a politicilor monetare, inclusiv prin creșterea dobânzilor, sfidând evoluția marilor burse.
(Citiți și: Marile bănci centrale ale lumii – neimpresionate de prăbușirea burselor. Continuă stretegia de retragere a stimulilor monetari)
Indicele american S&P 500 a recuperat, până în cele din urmă, vineri, din pierderile de 12% față de cele mai recente maxime, oprindu-și scăderea săptămânală la 5,2%.
indicele dow jones Industrial a scăzut cu 9,1% față de maximul absolut din 26 ianuarie de 26.616 puncte, recuperând vineri din pierderi, după ce s-a lovit de un suport tehnic de la 23.500 de puncte.
Indicele BET, de referință al Bursei de Valori București (BVB) a pierdut mai puțin de 3%, pentru că era deja pe o tendință descendentă din cauza incertitudinilor politice locale.