17 august, 2016

emigrant roman ueEuropa de Est se străduiește să inverseze valul de emigrație spre Occident care îi afectează perspectivele de creștere economică și evoluțiile demografice deja îngrijorătoare, scrie Bloomberg.

Letonia folosește un vers al Jackson 5  – „I want you back” – ca slogan al campaniei de atragere a cetățenilor plecați în Occident în căutarea unor oportunități în carieră și a unor salarii mai mari.

La rândul ei, Polonia a lansat un program care oferă celor care se întorc în țară locuri de muncă, locuințe și servicii medicale, în timp ce în România autoritățile și-au unit eforturile cu companiile private pentru a-i readuce în țară pe muncitorii calificați plecați.


Toate aceste campanii au luat amploare după ce Brexitul a pus sub semnul întrebării statutul muncitorilor străini din Marea Britanie.

„Diaspora reprezintă un potențial uriaș neaccesat pentru țările de origine”, a declarat Rokas Grajauskas, economist la Danske Bank A/S, din capitala lituaniană Vilnius.

Potrivit acestuia, revenirea celor plecați la muncă în străinătate este benefică pentru că emigranții revin cu noi competențe și alte mentalități.

schimbari demografice migratie ue


Ceea ce se întâmplă acum nu este ceva nou, mai scrie Bloomberg.

Prăbușirea Uniunii Sovietice a provocat un flux fără precedent spre Vestul bogat, iar aderarea la UE a statelor din Europa Centrală și de Est, apoi criza izbucnită în 2008, au determinat noi valuri de migrație.

Statele baltice au fost cel mai afectate în ultimul deceniu, din punct de vedere demografic, potrivit ultimelor date Eurostat.

Asta, în codițiile în care întregul continent se confruntă cu rate mici ale nașterilor și cu fenomenul îmbătrânirii populației.

Plecarea muncitorilor a costat, în medie, cele 21 de state din Europa de Est aproximativ 7 puncte procentuale din PIB, conform FMI, iar prognozele instituției arată că alte 9 puncte procentuale vor fi pierdute în următorii 14 ani dacă actualele tendințe continuă.

Fondul recomandă ca UE să mențină finanțarea pentru a reduce presiunile migratorii, iar țărilor din Europa de Est -să îmbunătățească condițiile de pe piața muncii și să inițieze un dialog cu diaspora.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: