8 decembrie, 2015

ionut-dumitru1Președintele Consiliului fiscal, Ionuț Dumitru, consideră că noul guvern ar trebui să se concentreze pe durata mandatului său limitat la un an pe câteva proiecte clare. În opinia lui Ionuț Dumitru, acestea sunt: îmbunătăţirea colectării taxelor, o mai mare transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banilor publici și investiții.

Prezent marți la o reuniune dedicată evoluțiilor macroeconomice, Ionuț Dumitru a afirmat: „Nu trebuie să fim naivi să credem că într-un an se pot răsturna munţii, pentru că nu se poate face acest lucru, dar măcar pot fi iniţiate nişte lucruri care ar putea să dea o tendinţă pentru anii următori şi, indiferent de cine vine la guvernare, să nu mai poată fi reversate acele lucruri”.

Una dintre direcţiile pe care ar trebui să se concentreze Ministerul Finanţelor vizează colectarea de taxe, zonă pe care România are în derulare un program cu Banca Mondială din anul 2013, cu o finanţare de 70 milioane de euro.


„Conform rapoartelor făcute de Banca Mondială, am luat 70 milioane de euro şi am tras până în momentul de faţă cu 5%, deci avem o reformă de 5% în zona de colectare de taxe în doi ani. Mi se pare foarte puţin. Avem şi banii, avem şi consultanţii, trebuie să şi vrem”, a remarcat Ionuț Dumitru.

Președintele Consiliului fiscal apreciază că nu se poate discuta despre conformarea voluntară, îmbunătăţirea colectării taxelor, dacă mediul nu devine mai prietenos pentru contribuabil.

„Dacă te simţi înjosit, îţi pierzi ore, poate chiar zile să-ţi plăteşti taxele, nu e un efort care să merite. Dar dacă ai putea face lucrurile acestea mult mai uşor, electronic, evident că şi efortul ar fi mai mic şi dorinţa de a-ţi plăti taxele ar fi mai mare”, a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal.

Cu biciul nu poți să colectezi taxe

În ceea ce priveşte zona de cheltuieli bugetare, statul trebuie să devină mai transparent şi eficient, pentru a avea o conformare voluntară mai mare a contribuabililor pentru a-şi plăti taxele.


„Nu poţi crede că ai conformare voluntară, chiar dacă uşurezi modalitatea de plată a taxelor, fără să rezolvi şi problema transparenţei şi eficienţei cheltuielilor bugetare. Dacă vom vedea în continuare că banii sunt cheltuiţi ineficient, nu ne vom plăti taxele. Ceea ce am văzut până acum în materie de îmbunătăţire a colectării în acest an este mai degrabă o îmbunătăţire forţată, nu este sustenabilă pe termen lung atât timp cât nu ai conformare voluntară mai mare, cu biciul nu poţi să colectezi taxe”, spune Ionuț Dumitru.

Președintele Consiliului fiscal apreciază că guvernul tehnocrat poate face demersuri foarte importante pentru o plată mai uşoară a taxelor şi o mai mare transparenţă în cheltuirea banului public, dar şi să accelereze programul cu Banca Mondială, unde „lucrurile pot fi grăbite foarte mult, pentru că avem întârzieri foarte mari”.

O altă zonă pe care ar trebui să se concentreze guvernul cu mandat de un an vizează investiţiile publice, care se situează în scădere.

„Măcar anul viitor putem face paşi mai hotărâţi în direcţia eficientizării şi prioritizării investiţiilor publice. Trebuie măcar să avem o listă de investiţii publice, avem 40.000 de proiecte publice, să ajungem la concluzia câte din ele mai merită să le continuăm şi care ar fi priorităţile, în special în materie de infrastructură”, a mai spus Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că guvernul actual trebuie să se concentreze pe lucruri puţine, foarte clare şi comunicate foarte bine şi, astfel, ar putea avea succes.

„Ne așteptăm în acest an la 3.7% creștere economică. Anul viitor la 4%, dar nu va fi o creștere care să se repete și anii următori pentru că nu există fundamente pentru așa ceva. Comisia Națională de Prognoză vede o creștere de până la 5% în anii următori, ceea ce mie mi se pare puțin plauzibil pentru că nu avem investiții. Nu s-a văzut o țară care să crească pe termen lung și unde investițiile lipsesc. În plus, Codul Fiscal e dezechilibrat- stimulează doar consumul și foarte puțin investițiile. Avem presiuni inflaționiste mascate de reducerile de TVA și de măsurile de relaxare fiscală.” a avertizat Ionuț Dumitru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: