Bărbații conduc la numărul de ore de muncă plătite pe săptămână – în medie, este vorba de 39 de ore, la nivelul UE. Femeile lucrează mult mai mult – 55 de ore pe săptămână, în medie, însă doar 33 din acest total sunt și remunerate. restul, de 22 de ore, reprezintă munca din gospodărie – gătit, curățenie, îngrijirea copiilor și educarea lor.
Spre comparație, munca neplătită a bărbaților din UE nu depășește o medie de 10 ore pe săptămână.
În România, femeile muncesc în familie 16 ore pe săptămână, iar bărbații – 5 ore.
În plus, menționează un Raport al Comisiei Europene, realizat de Eurofound, munca în gospodărie a femeilor înseamnă multă rutină și, adesea, multitasking. Mai ales atunci când au copii mici sau îngrijesc o rudă cu dizabilități ori în vârstă.
Diviziunea muncii în gospodărie este mult mai echitabilă în statele nordice, chiar dacă nici aici nu s-a ajuns la un raport egal:
Timpul pe care femeile sunt obligate să-l petreacă muncind chiar și atunci când sunt acasă depinde puternic de facilitățile pe care fiecare stat îl oferă în domeniul acesta, reamarcă Raportul.
În recomandările de țară 2016, 10 state membre – Cehia, Germania, Estonia, România, Irlanda, Spania, Austria, Italia, Slovacia și UE – erau încurajate să optimizeze calitatea sistemului de îngrijre a copilului (creșe și grădinițe) și extinderea programului de lucru al acestor unități.
În 2014, doar câteva state atinseseră țintele specifice fixate de UE referitoare la preșcolari:
- în 10 state membre, aproximativ 33 % din copiii sub 3 ani erau înregistrați în creșe
- în 9 țări, 90 % din copiii între 3 ani și vârsta la care încep clasa I erau înscriși la grădiniță