La obiect

Creşterea salariului mediu real revine (nesustenabil) peste pragul de 10%. Evoluția pe domenii

Câștigul salarial mediu brut din luna aprilie 2018 a fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate de… Mai mult

10.06.2019

Analiză

Deficitul guvernamental, în afara practicii europene: Cum stau ceilalți

România a înregistrat în 2018 cel mai mare deficit guvernamental dintre statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat, cu excepţia puţin relevantă a Ciprului (-4,8%… Mai mult

09.06.2019

La obiect

Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa

Textul de mai jos e compus din fragmente ale analizei apărute în numărul 98 al publicației exclusiv print CRONICILE Curs de Guvernare.  Un moment de… Mai mult

07.06.2019

Analiză

Mda..: Creșterea economică de 5%, integral pe consum. Industria nu mai e locomotiva – contribuţia ei la PIB e la jumătate faţă de cea contabilizată de sectorul bugetar

Institutul Național de Statistică a confirmat estimarea-semnal de la mijlocul lunii trecute și a anunțat o creștere a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din… Mai mult

06.06.2019

Cronicile

8 candidați, printre care românul Laurențiu Rebega, țintesc președinția Parlamentului European. Toți susțin modificarea Tratatului UE

de Iulian Soare 12.1.2017

8 concurenți pentru locul lui Martin Schultz

Cu 5 zile înaintea declanșării procesului de alegere a unui nou președinte al Parlamentului European, cunoscătorii instituțiilor europene se confruntă cu o nouă realitate îngrijorătoare: nimeni nu știe cine va câștiga.

O schimbare majoră s-a petrecut la Bruxelles, acolo unde de zeci de ani pozițiile de conducere se negociau în secret între familiile politice. Asăzi, scrie Politico, sunt 8 candidați la președinția Parlamentului- 4 italieni, 2 belgieni, un britanic și un român- și niciun grup politic important nu negociază nimic.

Românul care candidează este Laurențiu Rebega, susținut de grupul de extremă-dreapta ”Europa Națiunilor și Libertății”. Este cotat cu cele mai mici șanse de reușită.

Pe data de 17 ianuarie, europarlamentarii vor începe cele 4 runde de vot, secret, pentru a-și alege președintele. Dacă niciunul dintre candidați nu adună până la finalul celei de-a treia runde de vot cele 376 de voturi necesare, primii doi clasați se vor confrunta într-o rundă finală.

Actualul președinte, Martin Schultz, a încercat multă vreme să își securizeze un imposibil al treilea mandat în fruntea PE, dar a renunțat la idee în noiembrie 2016.

Cum se poziționează candidații față de marile teme europene

Politico a organizat, miercuri, o dezbatere prezidențială, 7 dintre cei 8 candidați răspunzând unui set de întrebări care au atins chestiuni politice și administrative.

Mai jos, sinteza grafică a răspunsurilor oferite în cadrul dezbaterii, răspunsuri din care se desprinde ideea că, indiferent cine va câștiga președinția PE, noul președinte va acționa pentru creșterea influenței pe care această instituție europeană o exercită.

Scurtă prezentare a candidaților

Cei 8 candidați la președinția legislativului european, în ordinea numărului de voturi pe care grupul politic îl poate oferi candidatului, sunt:

Antonio Tajani, Partidul Popular European (217 membri).

Vicepreședinte al PE și fost Comisar European, Tajani este câștigătorul-surpriză al alegerilor primare organizate de PPE în decembrie. Italianul în vârstă de 63 de ani a obținut 94 de voturi la prima din cele 3 posibile runde. După anunțarea rezultatului, contracandidații lui Tajani s-au retras din cursă.

Fost ofițer de aviație și jurnalist la televiziunea publică RAI și la cotidianul Il Giornale, Antonio Tajani a promis o ”schimbare de ritm” a instituției legislative dacă se va afla în poziția de a o conduce.

Ca reprezentant al celui mai mare grup politic din PE, are o șansă importantă să câștige. Dar are puternici și mulți contestatari ai realizărilor din perioada în care a fost Comisar pe transporturi, când a supervizat introducerea legislației emisiilor de gaze, pe care mulți o văd ca stând la originea Diselgate.

Gianni Pittella, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (189 de membri)

Italianul este proaspăt reales (în decembrie) președinte al celui de-al doilea grup politic ca importanță în PE, fiind desemnat în unanimitate candidat al grupului politic la președinția legislativului.

Pittella, 58 de ani, este europarlamentar din 1999 și, în discursul de acceptare al candidaturii, a anunțat că va milita pentru desființarea ctualei coaliții centru-dreapta/centru-stânga și pentru îndepărtarea politicilor economice de  austeritate.

Pittella ar avea nevoie de o înțelegere cu PPE pentru a câștiga președinția, iar pentru asta ar trebui mai întâi să convingă formațiunile care înclină spre stânga, Verzii și ALDE.

Helga Stevens, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (74 de membri)

Fost senator belgian și membru al parlamentului flamand, Stevens s-a alăturat Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni în 2014. Helga Stevens, 48 de ani, este avocat de profesie, director și președinte al grupului de lobby Uniunea Europeană a Persoanelor cu deficiențe de auz.

Cunoscută pentru activitatea sa în domeniul promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități, este președinte al unui organism al PE înființat cu scopul susținerii persoanelor cu dizabilități.

Grupul o va vota în prima rundă pe Stevens, dar este foarte probabil să voteze cu Tajani în al doilea tur.

Guy Verhofstadt, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (68 de membri)

Fost premier al Belgiei și președinte al ALDE, Verhofstadt, 63 de ani, și lansat candidatura săptămâna trecută.

Politician experimentat, care a condus guvernul Belgiei aproape 10 ani, Guy Verhofstadt este o figură charismatică, iar cunoștințele sale despre UE îl fac atractiv pentru mulți europarlamentari, chiar în afara grupului pe care îl conduce.

Refuzul de a accepta Mișcarea 5Stele în ALDE i-a diminuat șansele de a deveni președinte al PE.

Eleonora Forenza, Grupul Confereral al Stângii Unite Europene și al Stângii Verzilor din Nord (52 de membri)

Membră a partidului comunist italian, Forenza, 40 de ani, a fost aleasă europarlamentar în 2014 pe listele formațiunii O Altă Europă, alianță politică de stânga care l-a susținut și pe premierul grec Alexis Tsipras pentru președinția Comisiei Europene.

Grupul Eleonorei Forența este probabil să se abțină la rundele de vot, cu excepția primei, în care își va susține propriul candidat.

Jean Lambert, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană (50 de membri)

Verzii au dorit ca o femeie să ajungă președinte al PE și au anunțat PPE că ar susține o candidatură a britanicei  Mairead McGuinness, dar PPE a ales că mergă cu Antonio Tajani, așa că și-a desemnat propriul candidat de sex feminin.

Cea susținută este tot o britanică, de 66 de ani. Jean Lambert este membră a PE din 1999 și se află în aceeași poziție ca și Eleonora Forenza- grupul o va susține în primul tur dar este conștientă că nu are șanse.

Piernicola Pedicini, Europa Libertății și Democrației Directe (44 de membri)

Candidat al firmațiunii italiene Mișcarea 5Stele, varianta Pedicini este subminată de eșecul afilierii partidului italian la ALDE.

Nimeni nu știe astăzi către cine își va îndrepta voturile grupul politic după prima rundă de vot. Grupul a fost contactat de candidatul PPE, fără un rezultat anunțat oficial.

Pedicini a intrat în Parlamentul European în 2014 și are 46 de ani.

Laurenţiu Rebega, Grupul Europa Națiunilor și a Libertății (39 de membri)

Fost oficial local în România, Rebega este descris de Politico drept candidat-surpriză al grupului condus de Marine Le Pen. Rebega, 40 de ani, a intrat în PE în 2014 pe listele PSD, dar a schimbat tabăra după alegeri. Din august 2015, este vicepreședinte al grupului de extermă-dreapta al lui Le Pen.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.1.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

DNA îl contrazice pe procurorul Stan: nu și-a dat acordul pentru retragerea apelurilor în dosarele Hrebenciuc și Sebastian Ghiță

Mariana Bechir

Gheorghe Stan, fostul şef al controversatei Secții pentru anchetarea magistraţilor (SIIJ), a declarat într-un interviu publicat marți că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc… Mai mult

Stiri

Moțiunea de cenzură a fost respinsă, opoziției i-au lipsit 33 de voturi

Vladimir Ionescu

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a respins, marți, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție împotriva Guvernului Dăncilă. Au fost exprimate 200… Mai mult

Stiri

Darius Vâlcov nu poate părăsi țara – a fost pus sub control judiciar în dosarul instrumentat de DIICOT

Vladimir Ionescu

Procurorii DIICOT au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe Darius Vâlcov pentru că… Mai mult

Digital

Antonia – primul funcționar virtual din România – devine hologramă cu bani europeni

Vladimir Ionescu

Antonia, primul „public virtual din România, dezvoltat de Primăria Cluj-Napoca, va fi upgradată și va deveni hologramă, printr-un  proiect finanțat cu fonduri europene. Antonia a… Mai mult

Stiri

Campanie de strângere de fonduri pentru profesorul Vintilă Mihăilescu, diagnosticat cu leucemie

Redacţia

Profesorul Vintilă Mihăilescu, diagnosticat cu un tip de cancer agresiv al sângelui, are nevoie de un transplant de celule stem, fiind singura sa șansă de… Mai mult

Stiri

Procurorul general al SUA: Este important ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil

Razvan Diaconu

Este important ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice și statul de drept, a declarat procurorul… Mai mult

Stiri

Dan Suciu, BNR: Administrația publică reacționează predictibil doar 30% din timp

Vladimir Ionescu

Administrația publică din România are capacitatea de a reacționa predictibil doar 30% din timp, în restul situației fiind necesare reacții rapide cauzate de crize și… Mai mult