Șapte candidați la președinție, dintre care șase lideri de partid – Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Ludovic Orban și George Simion – au asistat luni, din mulțime, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, prilejuită de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Peste 45.000 de pelerini aşteaptă să se închine la moaşte, iar peste 200.000 s-au închinat deja în fața moaștelor, numărul fiind recordul istoric înregistrat la acest acest eveniment religios.
Pelerinajul politicienilor la moaște; mesajele transmise enoriașelor
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a venit însoţit de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de liderul local social-democrat, Bogdan Cojocaru, precum şi de alţi membri PSD.
La evenimentul religios şi-au anunţat prezenţa mai mulţi candidaţi la prezidenţiale, respectiv Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (independent), George Simion (AUR), Ludovic Orban (Forţa Dreptei) şi Cristian Diaconescu (independent), relatează News.ro.
Diana Șoșoacă a fost invalidată de CCR.
Marcel Ciolacu a fost cel mai succint în mesajul de pe Facebook: „Sfânta Cuvioasă Parascheva ne ocrotește pe noi românii și ne dă putere să mergem mai departe în pace și armonie pe calea cea dreaptă. O zi binecuvântată tuturor!”
Nicolae Ciucă a venit alături de primarul Mihai Chirica, de şeful Consiliului Judeţean – Costel Alexe, şi de liderul PNL Iaşi – Alexandru Muraru.
„Sunt bucuros să fiu la Iași, alături de mii de credincioși, la pelerinajul de Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Această sărbătoare ne amintește de valorile care ne unesc: credința, solidaritatea și respectul pentru tradiții. România are nevoie de unitate și respect, iar pelerinajul ne învață că, împreună, putem depăși orice încercare. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.
Elena Lasconi s-a adresat în postarea de pe Facebook la românii din România profundă:
„Sper ca această Sfântă sărbătoare a Cuvioasei Parascheva să ne aducă cu adevărat împreună pe noi, românii din România profundă, România tăcută și România oamenilor care muncesc cinstit. Să ne luăm timp și să ne aducem aminte de cea mai importantă lecție pe care o învățăm în creștinism: iubirea de aproape.
Știu că trăim vremuri în care cei mai mulți dintre noi au nevoie de ajutor, că ne simțim debusolați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, că nu mai avem încredere că lucrurile s-ar putea schimba cumva. Dacă vrem de acum înainte să facem din România o țară bună, e nevoie să fim uniți. Pentru că atunci când suntem uniți, când facem lucrurile împreună, reușim să mutăm munții.”
Mircea Geoană: „Sfânta Parascheva este Sfânta care ne-a arǎtat că înțelepciunea și sfințenia nu țin de vârstă și că iubirea trebuie dǎruită tuturor. Pelerinajul este educație pentru suflet! Creştere duhovniceascǎ prin jertfă. Unire cu oameni pe care nu-i cunoşti, dar care au acelaşi crez.”
Cristian Diaconescu: „Astăzi, la Iași, sunt printre miile de oameni veniți să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. A fost un moment în care m-am oprit să reflectez la ce înseamnă cu adevărat să fii în slujba oamenilor.
Când te afli înconjurat de mii de oameni care se roagă, nu ai cum să nu simți suferințele și speranțele lor. E imposibil să nu fii marcat de această liniște grea, dar plină de credință. În mijlocul acestor pelerini, mi-am reamintit cât de importante sunt valorile noastre fundamentale – umanitatea, respectul și grija față de ceilalți.
Cred cu toată convingerea că o națiune puternică nu se construiește doar prin discursuri politice, ci prin solidaritate și sprijin reciproc. Aceste valori sunt esențiale pentru o Românie în care fiecare om se simte protejat, ascultat și respectat.”
George Simion a fost însoțit de mai mulți membri de partid, printre care și George Becali.
Record de participare
Conform publicației locale BZI, până luni la ora 16.00 se închinaseră deja la moaște, de când a început pelerinajul, peste 220.000 de persoane, iar alte 45.000 așteptau la rând.
Este recordul de pelerini înregistrat la moaștele Sf. Parascheva.
Timpul de așteptare la coadă este de aproximativ 14 ore.
Aceeași publicație relatează că au fost necesare 488 de intervenții medicale ale personalului medical (pentru bradicardie, hipertensiune, tahicardie, epistaxis, cefalee, infecție urinară, nevralgie, cefalee, stare febrilă, etilism acut, iritații, inflamaţii membre, ulcer, astm bronșic), iar 31 de persoane au fost transportate la spital (stare lipotimică, HTA, etilism acut, fractură membru superior, criză comițială şi sindrom subocluziv, tăiere, sindrom dureros abdominal, epistaxis, vertij, crize de lumbago).
****