miercuri

24 aprilie, 2024

17 iunie, 2011

In unele cazuri “istoria” este trista, in alte cazuri comica, in majoriatea cazurilor este ironica. De multe ori ma amuza profunda prostie a oamenilor care cred ca stiu istorie, dar habar nu au de numele parintilor bunicilor lor, deci chiar nu stiu mai nimic de familia lor apropiata, dar stiu sa declame lozinci invatate in anumite perioade, cu anumiti profesori, de la care nici macar nu aveau ce invata, pentru ca ei la randul lor au invatat acealeasi tampenii pe care le propaga generatiilor urmatoare.

Doua evenimente recente m-au facut sa scriu acest articolul. Primul episod de-a dreptul hilar. Evenimentul ar fi legat de dna deputat Oana Mizil, garantata Vanghelie, care s-a metamorfozat dinfetita cu chibrituri”, care pe timpul comunistilor mergea sa adune vreascuri prin parc pentru a se incalzi, in printesa, ruda pe linie paterna cu Stefan cel Mare.

Oana Niculescu Mizil sustine ca famila ei este descendenta pe linie paterna a domnitorului Stefan cel Mare! Intr-o conferinta de presa la Calarasi, deputatul PSD a explicat pentru jurnalistii prezenti ca familia sa face investigatii pentru a documenta arborele genealogic si legaturile cu Stefan cel Mare. “Cand eu m-am nascut, tatal si bunicul meu au spus: “Tu te vei numi Oana, in numele lui Stefan cel Mare”, a declarat deputatul PSD. Daca in cazul vreascurilor adunate nici gand sa o cred, avand in vedere ca tot poporul roman a stiut exact cine a fost Paul Niculescu-Mizil, ministru in guvernele lui Ceausescu, in cazul cu Stefan cel Mare s-ar putea sa aiba dreptate.


Simplu, daca ne uitam bine la dinastia Movilestilor, intemeiata de stra-stra bunicul lui Stefan cel Mare, Bogdan I-ul, dinastie care dispare din istorie in 1704, odata cu moartea lui Radu Iliaş si avem in vedere cele cateva sute de copii ilegitimi inregistrati istoric (plus cateva mii despre care nu stim nimic), plus cei legitimi si implementam un model de calcul genealogic (numit Muller-Varga), ajungem la concluzia (+/- 20%) ca astazi traiesc in lume peste 100 de mii de persoane, care intr-un fel sau altul se inrudesc (genetic vorbind) cu marele voievod moldovean. Chiar nu stiu cat ar dori parlamentara PSD sa se inrudeasca cu Iancu Sasul (1579-82), faţa de care totii baronii PSD impreuna pot fi considerati oameni cinstiti sau cu Petru Cazacul sau Aron Tiranul (1592-95). Asta ca sa nu vorbim de Alexandrul cel Rau, faţa de care Vanghelie poate fi considerat un intelectual fin. Deci ar fi bine sa se gandeasca ce familie si-ar dori.

Al doilea episod ar fi “Tinutul Secuiesc”, care daca doriti sau nu este ideea unui bun intelectual roman si lugojan, Aurel Popovici (1863 – 1917), care a fost apropiatul printului mostenitor al Austro-Ungariei, Franz Ferdinand (omorat la Saraievo). Aurel Popovici a fost ideologul “Statelor Unite ale Austriei Mari”. Deci Aurel Popovici fost un jurist şi un politician român, care a propus in 1906 federalizarea Austro-Ungariei în aşa-numitele State Unite ale Austriei Mari. In aceasta federatie propusa de el, exista si o regiune numita Seklerland – adica “Tara Secuilor”. Bineinteles ca din aceasta mare uniune au lipsit „levantinii balcanici” (adica oltenii si moldovenii), care au fost mult prea “pro-rusi si inapoiati” pentru a fi luati in calcul.


Daca dorim sau nu, acest exceptional intelectual a fost “intemeietorul” conceptual si politic al tarii Secuilor pe care nu i-a considerat nici un moment ca unguri, el si ei la randul lor nici in gand si nici in fapte nu s-au considerat unguri. Doritorii sa afle aceasta interesanta poveste, absconsa de istoriografia romaneasca, o pot citi pe Politeia Doctrinara

Ar fi bine sa nu ne jucam cu istoria si nici cu traditiile, simplu ele nu sunt pentru politica si nici pentru jocuri oculte. E bine sa traim in prezent si sa facem tot posibilul ca istoria creata astazi sa fie mai “buna” decat cea care a fost.


Theophyle

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

5 răspunsuri

  1. Unii discuta la NASA pentru a trimite cosmonauti romani in spatiu , altii fac sapaturi pentru a descoperii ca sint urmasii marilor domnitori . 🙂 Curios ca apartin toti aceluiasi partid . Si asta ma pune pe ginduri . Cumva partidul asta e un fel de spitalul 9 ? 😆

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

5 răspunsuri

  1. Unii discuta la NASA pentru a trimite cosmonauti romani in spatiu , altii fac sapaturi pentru a descoperii ca sint urmasii marilor domnitori . 🙂 Curios ca apartin toti aceluiasi partid . Si asta ma pune pe ginduri . Cumva partidul asta e un fel de spitalul 9 ? 😆

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: